Legfrissebb

Lángolt egy szálloda Etyeken, három vízsugárral oltották a tüzet

A progresszív erők olyan soft power eszközökkel írják át a történelmet, mint a Netflix, ez ellen azonban nem tiltakozik senki

| Szerző: Közmédia központ Brüsszel / Ritó Szabolcs
Egyehetes ifjúsági konferenciát rendezett az Európai Parlament konzervatív jobboldali csoportja, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) Brüsszelben szeptember 18–22. között. Az akadémiai élet és az európai politika szereplői az Európai Unió jelenéről és lehetséges jövőjéről tartottak előadást. A programsorozatnak magyar előadója is volt: Hörcher Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora a józan ész és a progresszió ellentétéről tartott előadást. Lapunk a jövőre esedékes európai parlamenti választások kilátásairól kérdezte.

Európában a nyilvánosság fórumait alapvetően a baloldal dominálja, amiből kiindulva bravúr lenne fordítani – válaszolta Hörcher Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Politika- és Államelméleti Kutatóintézet vezetője Brüsszelben a hirado.hu kérdésére.

A Közszolgálati Egyetem professzora az Európai Parlament konzervatív csoportja, az ECR által rendezett háromnapos ifjúsági konferencián tartott előadást a 12 országból megjelent fiatal résztvevőknek.

A józan ész és a radikális progresszió értékeinek összecsapásáról szóló áttekintést követő panelbeszélgetésen felszólalt Zdzislaw Krasnodebski lengyel európai parlamenti (EP-) képviselő, valamint több konzervatív európai ifjúsági szervezet képviselője is.

Kapcsolódó tartalom

Progresszív erőfölény

A hirado.hu arról kérdezte a professzort, hogy lát-e esélyt a jövő évi európai parlamenti választásokon a politikai erő jobbra tolódására. Hörcher elmondta, hogy több tapasztalt és rutinos politikussal is beszélt a brüsszeli testületből, akik úgy vélik, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv szerint 2024-ben javítani fognak a konzervatívok képviseleti arányain, az erőviszonyok megfordítása viszont egyelőre nem valószínű.

„Az áttörés sincs kizárva, de nem valószínű. Viszont az erősödés, és ennek megfelelően a pozíciók javítása napirenden van, ami nagyon fontos, mert lépésről lépésre lehet visszanyerni a teret”

– hangsúlyozta Hörcher Ferenc.

A professzor kifejtette, hogy az 1968 óta fokozatosan és drámai módon elveszített erőtérben jelenleg egy olyan baloldali tudás- és információmonopólium működik, amely nemcsak a jobboldal számára, hanem egész Európára nézve rossz.

Azzal kapcsolatban, hogy az NKE professzora szerint mennyire van rálátása az átlagembernek a brüsszeli intézmények működésére, Hörcher emlékeztetett: az Európai Parlament működése nem eléggé átlátható a hétköznapi polgárok többsége számára.

Kapcsolódó tartalom

„Az Európai Parlament eredetileg egy elefánttemető volt, ahova a nyugdíjazott politikusokat küldték” – mutatott rá. Hozzátette, hogy napjainkban viszont a testület olyan aktivista politikát folytat, amivel áthágja a saját jogi korlátait, ennek következtében pedig a jelentősége is egyre nagyobb.

Keleti és nyugati felfogás

A panelbeszélgetést követően lapunk a fiatal konzervatívok szervezeteinek belga és olasz képviselőit kérdezte saját tapasztalataikról. A legnagyobb flamand politikai ifjúsági szervezettől, a Jong N-VA-tól érkezett Shauny Bronders a nyugat- és a kelet-európai konzervativizmus közötti különbségekre hívta fel a figyelmet. Lengyelországi tapasztalatai alapján Kelet-Európában a konzervatívok életében hangsúlyosabban van jelen az egyház. Megítélése szerint

a képviselt értékek és cselekedetek továbbra is az egyházi iránymutatást tükrözik. A nyugati konzervativizmus különbözőségére példaként hozta a melegek házasságának engedélyezését, ami Európa keleti felén továbbra sem elfogadott.

Kapcsolódó tartalom

A nyitott határok politikájával kapcsolatban pedig azt emelte ki, hogy a nyugati emberek nem akarnak konfrontálódni.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a saját generációja megkérdőjelezi-e a radikális progressziót, rámutatott, hogy a mai tinédzserek és huszonévesek inkább hagyatkoznak a közösségi médiában keringő információkra, így a politikai és társadalmi kérdésekben könnyebben válnak a félrevezetés és félretájékoztatás áldozataivá. Kiemelte, hogy ennek következtében a progresszió kérdései nem képezhetik vita tárgyát sem, mivel nem hajlandók elfogadni, hogy létezik másik nézőpont is, a konzervatívokat pedig egyszerűen fasisztának bélyegzik a liberális mainstreamben terjedő álláspont megkérdőjelezéséért.

A befogadásnak is vannak feltételei

Alarico Lazzaro, az Európai Konföderalista Fiatalok (GFE) szervezetének olasz vezetője arról beszélt a hirado.hu-nak, hogy szervezetük révén a föderalista, az Európai Egyesült Államok létrehozására törekvő politikai irányzat ellentézisét akarják biztosítani. Hangsúlyozta, hogy saját generációjára komoly hatással vannak a progresszió olyan soft power eszközei, mint például a Netflix. Az online streaming szolgáltató példáján keresztül rámutatott, hogy a mainstream média a saját meggyőződése szerint írja át a történelmet, aminek jogosultságát kevesen kérdőjelezik meg.

Kapcsolódó tartalom

Az olasz ifjúsági vezetőt a tömeges illegális migrációról is megkérdeztük, amelyet a progresszívok azzal próbálnak elfogadtatni a konzervatívokkal is, hogy  a befogadás a kereszténység alapértéke.

Alarico Lazzaro hangsúlyozta, hogy az emberi élet tisztelete valóban keresztény érték és az európai kultúra alapja is egyben, azonban a radikális progresszív politika működése olyan változásokat eredményezett Európa-szerte, mint a lampedusai helyzet Olaszországban. Ide sorolta még a Svédországban tapasztalható feszültségeket, valamint a franciaországi zavargásokat, amelyek átterjedtek Belgiumra is.

Az olasz ifjúsági vezető emlékeztetett, hogy a tömeges illegális migráció 2015-ös megjelenése óta a terrorizmus fenyegetése is visszatért Európába. Úgy véli, hogy „a társadalmi integráció akkor lehet működőképes, amennyiben nem eredményezi az értékek és a civilizációk összeütközését, mivel az hatalmas károkat okoz mind az európaiak, mind a betelepülni próbáló bevándorlók számára”. A konzervatív integrációs felfogás kapcsán kiemelte, hogy a bevándorlóknak akarniuk kell dolgozni és tevékeny részesévé válni az európai társadalomnak.

Kiemelt képen: Az Európai Konzervatívok és Reformisták parlamenti csoportja (ECR) ifjúsági konferenciát szervezett 2023-ban az Európai Parlamentben, Brüsszelben. A szeptember végi egyhetes találkozón Hörcher Ferenc, az NKE Politika- és Államelméleti Kutatóintézetének vezetője is előadást tartott 2023. szeptember 21-én. (Fotó: ECR Group/X)

Ajánljuk még