Aktuális

Uniós biztossal tárgyalt Orbán Viktor

A lengyel ügyészség kevesebb mint 300 vízumkérelem korrupciógyanús elbírálása miatt folytat eljárást

A lengyel ügyészség 268 vízumkérelem korrupciógyanús elbírálása miatt folytat eljárást, ami kis töredéke a Lengyelország által kiadott összes vízumnak – közölte a lengyel külügyi tárca az Európai Bizottság kérdéseire válaszoló, pénteken ismertetett levelében.

Varsó a PAP hírgyünökséghez is eljuttatott levélben arra reagált, hogy Ylva Johansson uniós belügyi biztos szerdai levelében magyarázatot kért a külföldi lengyel konzulátusokon észlelt vízumkiadási szabálytalanságokra.

Az ügyben múlt héten Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter elrendelte a konzuli szolgálatok átvilágítását. A korrupcióellenes hivatal (CBA) tavaly július óta vizsgálja a szabálytalanságokat, amelyek miatt ügyészségi eljárás is indult.

A Johanssonnak küldött válaszban Pawel Jablonski külügyminiszter-helyettes cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a lengyel vizsgálat több százezer vízumot érintene.

A vizsgált időszakban, vagyis az utóbbi másfél év alatt Lengyelország összesen több mint 500 ezer munkavállalói vízumot adott ki, 80 százalékban ukrán és fehérorosz állampolgároknak. Rövid távú tartózkodásra és munkavállalásra jogosító schengeni vízumot pedig 767 személynek ítéltek meg – közölték a Jablonski által jegyzett levélben.

Az ügyészség eddig hét személyt gyanúsított meg a szabálytalanságok elkövetésével – erősítették meg. A gyanúsítottak között nincsenek konzulok, a vizsgálat a konzulátusok hivatalnokaira gyakorolt „jogosulatlan befolyásolásra” vonatkozik, amelynek célja az lett volna, hogy egyes vízumkérelmeket soron kívül bíráljanak el.

Kapcsolódó tartalom

A kérvényező személyeket a lengyel szolgálatok alapos biztonsági átvilágításnak vetették alá, főként a lehetséges terrorfegyegetés szempontjából – hangsúlyozták a levélben.

A szabálytalanságok észlelésekor azonnal elindított hatósági eljárások mellett a politikai felelősségre vonás mechanizmusát is alkalmazták, leváltották a konzuli ügyekért felelős egyik külügyminiszter-helyettest – áll a Brüsszelbe továbbított levélben.

A vízumkiadási szabálytalanságok ügyét a lengyel ellenzék felhasználja az október 15-i parlamenti választásokat megelőző kampányában. A migráció a kampány egyik témája, a választások napján ugyanis a jelenlegi kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) kezdeményezésére népszavazást is tartanak, amelynek egyik kérdése a menedékkérők uniós tagországok közötti elosztását célzó, a varsói kormány által ellenzett brüsszeli javaslatra vonatkozik.

A PiS politikusai a kampány során azzal érvelnek: míg a most vizsgált szabálytalanságok 268 vízumot érintenek, a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform 2015-ben hat és fél ezer migráns befogadásába egyezett be az akkori uniós mechanizmus keretében.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még