Aktuális

Négy és fél óráig tárgyaltak a robbantóval Esztergomban, de végül egy flexszel vágta el a gázpalackot

Visszavették a rendfenntartók Venezuelában a bűnszervezet irányította börtönt

Visszavették a rendfenntartók az ellenőrzést Venezuelában abban a fegyintézetben, amely fölött már jó ideje a Tren de Aragua nevű bűnszervezet vette át az irányítást.

A Tocorón településen működő börtönt csütörtökön mintegy 11 ezer katona és rendőr rohamozta meg. „A börtön immár újból teljesen állami ellenőrzés alatt áll, miután felszámoltuk az összeesküvés központját” – közölte Remigio Ceballos belügyminiszter.

A tocoróni börtön, amelyben mintegy hétezren raboskodnak, a legbefolyásosabb venezuelai bűnözői csoportként ismert Tren de Aragua főhadiszállásának számít. A bűnszervezetnek a kábítószer-kereskedelemtől fogva az embercsempészésen át az illegális bányászatig bezárólag számos illegális ügyletben van benne a keze. Legutóbb kiterjesztette befolyását Kolumbiára, Chilére és Perura is.

A bűnszervezet vezetője – a Nino Guerrero álnéven is ismert – Héctor Rusthenford Guerrero Flores hivatalosan ugyan jelenleg is a gyilkosságok és drogkereskedelem miatt kiszabott 17 éves börtönbüntetését tölti ott, de Ronna Rísquez oknyomozó újságíró szerint bármikor elhagyhatja a börtönt, vagy onnan irányíthatja fegyveres bandáját.

Kapcsolódó tartalom

Az újságírónő egy ízben személyesen is járt a börtönben, amely – bár ott követik el a legtöbb erőszakcselekményt az ország börtönei közül – egyfajta hotelként működik a bűnbandák vezetői számára: uszoda, állatkert, illegális fogadásokra és szerencsejátékra használt termek, valamint saját bank, baseballpálya, étterem, sőt zenés szórakozóhely is működik a területén.

A venezuelai büntetés-végrehajtás megfigyelésével foglalkozó civil szervezet, az OVP szerint az országban a börtönök túlterheltsége másfélszeres, és az intézményekben rosszak az általános fogva tartási körülmények.

Ajánljuk még