Baleset

Kidőlt fák miatt késnek a vonatok a balatoni vonalon

Kínába érkezett a szíriai elnök

Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön megérkezett a kelet-kínai Hangcsouba, így csaknem húsz év után látogat ismét az ázsiai országba, első alkalommal a több mint egy évtizede tartó diplomáciai elszigeteltség és a félmillió halálos áldozatot követelő polgárháború kezdete óta.

A kínai állami média jelentése szerint Aszad az Air China légitársaság repülőgépén érkezett és a tervek szerint több mint egy tucat külföldi méltósággal együtt vesz részt az Ázsiai Játékok megnyitó ünnepségén, majd több kínai városban folytat megbeszéléséket, köztük pénteken Hszi Csin-ping kínai elnökkel is.

Kapcsolódó tartalom

Aszad utoljára 2004-ben látogatott Kínába, hogy Hu Csin-tao akkori elnökkel találkozzon, mely az első szíriai államfői látogatás volt Kínában a két ország 1956-os diplomáciai kapcsolatainak kialakítása óta.

A szíriai elnököt az Egyesült Államok, Európa, Ausztrália, Kanada és Svájc is szankciókkal sújtja, de a rezsimje elleni többoldalú szankciók alkalmazására irányuló erőfeszítések nem kaptak egyhangú támogatást az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ahol Kína már legalább nyolc alkalommal megvétózta az Aszad-kormányt elítélő ENSZ-indítványokat.

Ajánljuk még