Rendkívüli

Benzinnel locsoltba tele a házat, majd egy gázpalackot robbantott fel az esztergomi robbantó

Ezentúl a Pentagon második legfontosabb tisztségét is afroamerikai tölti be

Egy republikánus képviselő többhetes akadályozása után az amerikai szenátusnak helyi idő szerint szerda este végül sikerült jóváhagynia Charles Brown tábornok kinevezését az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának élére.

A tábornok Mark Milley helyébe lép, aki a hónap végén nyugállományba vonul. A szenátorok 83 igen szavazattal 11 nem ellenében hagyták jóvá a kinevezést. Ezzel Lloyd Austin védelmi miniszter mellett ezentúl a Pentagon második legfontosabb tisztségét is afroamerikai tölti be.

Kapcsolódó tartalom

A vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke nem vesz részt katonai műveletekben, feladata az, hogy katonai kérdésekben tanácsokkal lássa el az elnököt, a nemzetbiztonsági tanácsot és a védelmi minisztert.

Brown 2020 óta a légierő vezérkari főnöke, a tisztségre még Donald Trump előző elnök javasolta. Joe Biden jelenlegi elnök idén májusban jelölte Brownt a vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnökének, de a szenátusban ellenállásba ütközött: Tommy Tuberville, Georgia állam republikánus szenátora hónapok óta blokkolta az egyébként formális jóváhagyási eljárást tiltakozásul a védelmi minisztérium abortusszal kapcsolatos politikája ellen.

A szenátus demokrata frakciójának vezetője, Chuck Schumer azzal érte el Brown kinevezésének jóváhagyását, hogy egyéni szavazást rendelt el az ilyenkor szokásos csoportos voksolás helyett.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még