Aktuális

Négy és fél óráig tárgyaltak a robbantóval Esztergomban, de végül egy flexszel vágta el a gázpalackot

Bírósághoz fordul Niger megbuktatott elnöke

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) bíróságához fordul Mohamed Bazoum, Niger megbuktatott elnöke, a felesége és a fia a személyi szabadság és az alkotmány megsértésének vádjával – közölte Mohamed Seydou Diagne, Bazoum jogi képviselője Dakarban.

Bazoumot és családját a július 26-i puccs óta a nigeri fővárosban, Niameyben tartják fogva. A hatalmat Abdourahamane Tiani, az elnöki gárda egykori parancsnoka vette át, és az ország átmeneti elnökének nevezte ki magát.

Az ügyvéd szerint a junta válaszul Bazoum panaszára már csak hetente egyszer engedélyezi, hogy az elnök családja friss élelemhez jusson, míg erre eddig naponta volt lehetősége. Orvosuk is csak már hetente egyszer látogathat el hozzájuk, és lakásukban az áramszolgáltatást továbbra sem állították helyre.

Kapcsolódó tartalom

A puccs után az ECOWAS súlyos szankciókat vezetett be Niger ellen, és katonai beavatkozást helyezett kilátásba annak érdekében, hogy helyreálljon ott az alkotmányos rend, és helyezzék vissza tisztségébe a hatalomból elmozdított Bazoum elnököt.

A nigeri igazságügyi minisztérium időközben közzétette a nigériai székhelyű bíróság üzenetét, amelyben a törvényszék felszólítja a szomszédos államot arra, hogy egy hónapon belül adjon választ a keresetre.

Kiemelt képen Mohamed Bazoum ( Fotó: MTI/EPA/Stephane De Sakutin)

Ajánljuk még