Aktuális

Négy és fél óráig tárgyaltak a robbantóval Esztergomban, de végül egy flexszel vágta el a gázpalackot

Az EU elvárja a tűzszüneti megállapodás betartását Hegyi-Karabahban

Az Európai Unió elvárja a hegyi-karabahi válságban érintett felektől az ellenségeskedés azonnali és teljes beszüntetését, és a tűzszüneti megállapodás tiszteletben tartását – jelentette ki Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő csütörtökön.

Brüsszeli közleményében Borrell felszólította Azerbajdzsánt, hogy tegye lehetővé a humanitárius segítség azonnali és akadálytalan eljutását a rászoruló lakosokhoz, továbbá az erre szolgáló Lacini-folyosó teljes újranyitását.

Az EU felszólítja Bakut és a karabahi örményeket, hogy sürgősen kezdjenek átfogó és átlátható párbeszédet. Az EU továbbá felszólít az Örményország és Azerbajdzsán közötti tárgyalások újraindítására minden függőben lévő kérdésben, különös tekintettel egy békeszerződés megkötésére – jelentette ki.

„Azerbajdzsán felelős azért, hogy biztosítsa a karabahi örmények jogait és biztonságát, beleértve azt a jogot, hogy megfélemlítés és megkülönböztetés nélkül élhessenek lakhelyükön. A polgári lakosság katonai vagy egyéb eszközökkel történő kényszerű kitelepítésére az EU határozott választ fog adni” – mondta Borrell, majd hozzátette: az EU készen áll a megfelelő intézkedések megtételére a helyzet további romlása esetén.

Kapcsolódó tartalom

Az uniós főképviselő közölte: az EU felszólítja Azerbajdzsánt arra is, hogy erősítse meg egyértelmű elkötelezettségét Örményország területi integritása mellett. Az Európai Unió továbbra is elkötelezett a felek közötti párbeszéd elősegítése mellett annak érdekében, hogy a hosszan tartó béke a régió javát szolgálja – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A bakui kormány kedd reggel jelentette be, hogy „terrorelhárító” műveletet indított a főként örmények lakta, azeri területen található, de vitatott hovatartozású dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban.

Az örmény kormányfő szerint etnikai tisztogatásról van szó, és az örmény hadsereg nem vesz részt a harcokban. Szerdán tűzszüneti megállapodás jött létre, amelyet követően a bakui kormány megkezdte a tárgyalásokat az örmény szakadárokkal. Azerbajdzsán csütörtökön tervezetet adott át Örményországnak egy békemegállapodásról.

Ajánljuk még