Aktuális

Négy és fél óráig tárgyaltak a robbantóval Esztergomban, de végül egy flexszel vágta el a gázpalackot

A szlovák agrártárca szerint Ukrajna ígéretet tett a gabonakivitel korlátozása miatt Szlovákiával szemben tett lépések leállítására

A szlovák agrártárca közlése szerint Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszter, a szlovák hivatali partnerével, Jozef Bíressel szerdán folytatott online egyeztetésen ígéretet tett arra, hogy Ukrajna leállítja a gabonakivitele korlátozása miatt Szlovákiával szemben tett lépéseket – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a pozsonyi agrártárca közlésére hivatkozva csütörtökön.

Ukrajna hétfőn panasszal fordult a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amiért három uniós ország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nemzeti hatáskörben fenntartotta az ukrán gabonaexport blokádját, miután az Európai Bizottság (EB) nem hosszabbította meg az ukrán gabona szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmát.

Kapcsolódó tartalom

Erre reagálva a szlovák agrárminiszter kedden bejelentette: addig nem szüntetik meg az ukrán gabona behozatalának korlátozását, amíg az ukrán (behozatali) garanciarendszert ki nem értékelik, s be nem bizonyosodik, hogy a behozatal ellenőrzés alatt áll. A pozsonyi szaktárca konstruktívnak minősítette a két miniszter egyeztetését.

A szlovák agrártárca sajtóosztálya a tárgyalás eredményeiről azt közölte: a két agrárminiszter megegyezett abban, hogy kialakítanak egy licencrendszer alapján működő gabonakereskedelmi szisztémát.

Kapcsolódó tartalom

Azonban ennek a rendszernek a beindításáig, illetve addig, amíg bebizonyosodik, hogy működőképes, érvényben marad az ukrán gabona behozatalának tilalma, amelyet a pozsonyi kormány az év végéig hagyott jóvá. A szlovák agrártárca közlése szerint az online egyeztetés során Jozef Bíres arra kérte ukrán hivatali partnerét, hogy Ukrajna állítsa le a gabonakivitel korlátozása miatt Szlovákiával szemben tett lépéseket, amire Mikola Szolszkijtól ígéretet is kapott.

Ajánljuk még