Időjárás

Lecsapott a zivatar Budapestre, térképen mutatjuk elázunk-e később is

A katasztrófa miatt vészesen apadnak az ivóvízkészletek, tízezrek menekültek el otthonaikból Kelet-Líbiában

A Kelet-Líbiában pusztító súlyos árvizek miatt már több mint 43 ezren kényszerültek otthonaik elhagyására az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM) csütörtöki bejelentése szerint.

A szervezet azt közölte, már legalább 43 059 ember hagyta el otthonát, hozzátéve, hogy a katasztrófa miatt vészesen apadnak az ivóvízkészletek, s emiatt további menekülthullámra lehet számítani a Dernától nyugatra és délre fekvő térségekben.

Kapcsolódó tartalom

A menekülteknek azonnal szükségük van élelemre, ivóvízre, valamint orvosi segítségre, beleértve a pszichológiai támogatást is” – szögezték le az IOM részéről.

A hatóságok felszólították a város lakosságát, ne használják a vízhálózatból érkező vizet, ugyanis az az árvíz nyomán vélhetően szennyezetté vált.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a héten szintén a szennyezett vízre figyelmeztetett, valamint bejelentette, mindent elkövet annak érdekében, hogy megakadályozzon egy újabb, a tisztítatlan víz és rossz higiéniai körülmények miatt esetleg kialakuló egészségügyi katasztrófát.

Kapcsolódó tartalom

Helyi hatóságok emellett bejelentették azt is, hogy csütörtökre virradóra sikerült helyreállítani a térségben az internetszolgáltatást és megjavították a mobiltelefon-hálózatot is.

A Daniel vihar következtében a múlt vasárnap Dernában leomlott két védőgát, és szökőárnak is beillő árhullám árasztotta el a csaknem százezer lakosú település közepén húzódó völgyet, amely mindent elsodort, amit csak az útjában talált.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodájának (OCHA) a héten közzétett adatai szerint mintegy 11 300 ember életét követelték az áradások Dernában, és 10 100 embert tartanak nyilván eltűntként.

Ajánljuk még