Rendkívüli

Kiderült, ő robbantott Esztergomban

A kábítószer-kereskedelem visszaszorításáról tárgyalt az Egyesült Államok a tálibokkal

A kábítószer-kereskedelem visszaszorításáról tárgyalt Katar fővárosában, Dohában az Egyesült Államok az Afganisztánt kormányzó tálibok képviselőivel – közölte Karen Decker, az Egyesült Államok Dohában dolgozó afganisztáni amerikai nagykövete a korábban Twitterként ismert X platformon.

A nagykövet bejegyzésében azt írta, hogy a tárgyaló felek a kábítószerfüggőség kezeléséről, a kábítószer-ültetvények megsemmisítéséről folytattak eszmecserét. „A kábítószer hosszú ideje gazdasági és humanitárius válságot okoz az afgán nép és a világ számára” – írta Decker.

Az afganisztáni tálibok a tavalyi évben tiltották be a máktermesztést az országban. Habár az ENSZ idei évi jelentésében az afganisztáni ópiumtermelés visszaeséséről számol be, megjegyzik, hogy jelentősen megnőtt a metamfetamin-kereskedelem Afganisztánban és a környező országokban.

Kapcsolódó tartalom

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) szerint Afganisztán a világ egyik legnagyobb ópium- és heroin-előállítója.

Az iszlamista tálib kormány 2021 augusztusában, a NATO katonák kivonulásával párhuzamosan vette át a hatalmat az országban. A világ legtöbb országa ugyanakkor nem ismeri el hivatalosan az afgán tálib kormányzatot.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még