Rendkívüli

Benzinnel locsoltba tele a házat, majd egy gázpalackot robbantott fel az esztergomi robbantó

A békefenntartók kivonására szólította fel az ENSZ-t a kongói elnök

Félix Tshisekedi, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke az ENSZ Közgyűlése előtt tartott szerdai beszédében arra szólított fel, hogy az ENSZ gyorsítsa fel és már az idei év végétől kezdje meg a békefenntartó csapatok ütemezett kivonását az országból.

Az ENSZ 1999 óta van jelen az országban, a missziót mandátumát 2010-ben meghosszabbították. A MONUSCO elsődleges célja a lusakai tűzszüneti egyezmény betartásának felügyelete, a civil lakosság védelme, különösen a keleti területeken, ahol a fegyveres csapatok gyakran állnak harcban egymással az erőforrásokért és földterületért, illetve a térség biztonságának megerősítése.

Kapcsolódó tartalom

Sajnos a békefenntartó missziót 25 éve indították el, mégsem tudta megfékezni a lázadásokat, és fegyveres konfliktusokat” – mutatott rá a misszió hiányosságaira Tshisekedi. „Ezért utasítottam a kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokat az ENSZ hatóságaival a MONUSCO felgyorsított kivonásáról, és, hogy a csapatok fokozatos kivonása lehetőség szerint 2024 decembere helyett már 2023 decemberében megkezdődhessen” – tette hozzá.

A misszió ellen tavaly óta számos tiltakozást szerveztek, amiért nem sikerült véget vetnie a milíciák civil lakosság elleni támadásainak.

Kapcsolódó tartalom

Szeptemberben legkevesebb negyvenen haltak meg az ország keleti részén fekvő Gomában, amikor a hadsereg katonái az ENSZ helyi békefenntartó missziója elleni tüntetőkkel csaptak össze. Egy másik, 2022. júliusi tüntetés során legkevesebb tizenöten vesztették életüket, köztük három békefenntartó.

Ajánljuk még