Időjárás

Elfújja a felhőket a szél, visszatér a virágpollen-csalogató napsütés

Zelenszkij állításával szemben nem orosz „terrortámadás”, hanem egy eltévedt ukrán légvédelmi rakéta okozta 17 ember halálát

| Szerző: hirado.hu
A frontvonaltól alig 20 kilométerre fekvő 70 ezer fős Konsztantyinivka város zsúfolt piacára szeptember hatodikán csapódott be egy rakéta, ami 30 embert megsebesített, 17 embernek pedig a halálát okozta. Most kiderült, a támadást nem az orosz erők hajtották végre, hanem egy ukrán légvédelmi rakéta hibásodott meg és tért le pályájáról.

A piac területén talált rakétamaradványok, a szemtanúk által közölt beszámolók, valamint a műholdfelvételek alapján a rakétát az ukrán erők lőtték ki – írja a New York Times.

A légvédelmi rakéta, melyet Buk indítórendszerrel lőttek ki, minden bizonnyal eltévedt, ez okozta a szerencsétlenséget.

Szakértők szerint számos körülmény vezethetett ahhoz, hogy a rakéta letért saját pályájáról – például egy elektronikai meghibásodás.

Kapcsolódó tartalom

Alátámasztja az újságírók által leírtakat az is, hogy a rakéta

nem az orosz vonalak mögül, hanem az ukránok által birtokolt terület irányából érkezett.

(Felvételek tanúskodnak arról, hogy a járókelők a bejövő hang irányába fordítják a fejüket, ami az ukránok kezén lévő terület felé mutat). Ráadásul az eszköz maradványai is kellő bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a rakétát nem az oroszok által használt Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerből lőtték ki.

Nem sokkal az eset után

Volodimir Zelenszkij terrortámadásnak nevezte a történteket,

és egy videót is megosztott róla. Ebben a pillanatban az orosz terroristák tüzérsége 16 embert ölt meg Donyeck régióban, Kosztyantyinivka városában. „Egy átlagos piac. Üzletek. Egy gyógyszertár. Emberek, akik semmi rosszat nem tettek. Sok sebesült. Sajnos az áldozatok és a sebesültek száma emelkedhet. Részvétem mindazoknak, akik elvesztették szeretteiket” – írta bejegyzésében az ukrán elnök.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko)

Ajánljuk még