Aktuális

Még mindig rejtély, mi okozta a furcsa egészségügyi problémákat

Politikamentessé kell tenni a globális egészségügyi együttműködést Szijjártó Péter szerint

Teljes mértékben depolitizálni kell a globális egészségügyi együttműködést annak érdekében, hogy az emberiség jobban fel legyen készülve egy esetleges következő járványra – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ közgyűlésén szerdán New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a járványok megelőzésével és a felkészültség javításával foglalkozó ülésen hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány demonstrálta, hogy a fejlett technológia ellenére mennyire védtelen a világ valójában, és vannak még olyan jelenségek, amelyeket nem tudott uralma alá hajtani az emberiség.

„A több százezer elvesztett életet nem tudjuk visszaadni, azonban le kell vonni a tanulságokat, hogy a jövőben jobban felkészültek legyünk” – mondta. Majd kiemelte, hogy az egyik legfontosabb lecke, amelyet meg kellett tanulni, hogy bár egyes stratégiai kapacitások normális körülmények közepette haszontalannak tűnhetnek, de vészhelyzetben rendkívül lényegesek, életmentők lehetnek.

Ennek kapcsán aláhúzta, hogy

Magyarország vakcinagyárat épít, és képessé vált védőmaszkok, kesztyűk, lélegeztetőgépek gyártására, valamint saját teherszállító repülőgépet szerzett be.

Szijjártó Péter felszólalásában abbéli reményének adott hangot, hogy mindenki megértette mára, hogy „az életmentésnek nincs semmi köze a geopolitikához, a vírus nem ismer határokat, ideológiákat vagy politikai hovatartozást”. Mint közölte, a jövőbeli felkészültség erősítése érdekében valós globális együttműködésre van szükség, amelyet nem befolyásol, nem korlátoz a világpolitika.

„Akik hagyják az egészségügyet összekeverni a világpolitikával, azok lesznek felelősek azért, hogy nem tudunk annyi embert megmenteni, amennyit meg lehetne valós együttműködéssel” – fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

Ezután arra emlékeztetett, hogy minden szakmai alap nélkül súlyos támadások érték Magyarországot a keleti vakcinák beszerzése miatt, márpedig hazánk éppen azért tudta a legsikeresebb oltási kampányt lefolytatni az Európai Unióban, mert keletről és nyugatról egyaránt vásárolt oltóanyagokat, erre nem a politikai hovatartozás, hanem az életmentés eszközeként tekintett a kormány.

„A veszély évtizedei állnak előttünk, s nem zárhatjuk ki, hogy új vírusok állítanak minket kihívások elé”

– figyelmeztetett, globális felelősségnek nevezve a jobb felkészültséget. „Ha a kérdést politikai irányból közelítjük meg, akkor kudarcot fogunk vallani” – vélekedett.

A globális egészségügyi együttműködésnek teljes mértékben politikamentesnek kell lennie, és mindent meg kell tenni azért, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a lehető legdepolitizáltabb szervezet legyen – összegzett.

Ajánljuk még