Rendkívüli

Robbantottak egy családi háznál, egy rendőr meghalt Esztergomban

Orosz békefenntartók haltak meg Hegyi-Karabahban a védelmi minisztérium szerint

Orosz békefenntartók haltak meg szerdán Hegyi-Karabahban a járművüket ért lövések következtében – közölte az orosz védelmi minisztérium Moszkvában.

A tájékoztatás szerint a békefenntartók a Dzsanjatag település melletti megfigyelőállásukról tértek vissza, amikor kézifegyverekkel tűz alá vették járművüket. A bent ülők életüket vesztették.

Nem közölték, hogy hányan voltak a járműben. A tárca szerint jelenleg orosz és azeri nyomozók dolgoznak a történek kivizsgálásán. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegram-oldalán úgy fogalmazott, hogy

a békefenntartók „a térségbéli béke érdekében vették magukra a csapást”.

Zaharova hangsúlyozta, hogy Hegyi-Karabah Azerbajdzsán részeként történt örmény elismerése volt a végső rendezés a kérdésben, és erre Párizs és Brüsszel ösztökélt.

Kapcsolódó tartalom

„Azt tőlük kell megkérdezni, hogy Nikol Pasinján (örmény miniszterelnök) és az örmény hatóságok miért cselekedtek így, illetve Párizs és Brüsszel miért vette rá erre a hivatalos Jerevánt” – tette hozzá.

Az orosz védelmi tárca arról is beszámolt, hogy a békefenntartók helyi idő szerint délután egy órától nem tapasztalták a tűzszünet megsértését.

A harctevékenységek kiújulása óta 3154 karabahit menekítettek ki Mardakert, Martuni és Aszkeransz térségéből, köztük 1428 gyermeket. Hozzátette, hogy az evakuáltakat meleg élelemmel látták el, pihenésre alkalmas helyre vitték, és 16 embernek orvosi segítséget nyújtottak.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még