Időjárás

Akár 20 fok is lehet, a frontérzékenyek készülhetnek a fejfájásra – térképen a várható hőmérsékletek

Kínos helyzetbe került a német kormány, nem bírták a Leopardok az ukrán kiképzést

| Szerző: hirado.hu
Kínos helyzetbe került a német kormány, amikor kiderült, hogy az Ukrajnába szállított harckocsik egy része nem alkalmas bevetésre, az ukránok pedig szakemberek és alkatrészek hiányában nem képesek elvégezni a szükséges javításokat. Egy jelentés szerint ugyanakkor a tankok az ukrán katonák németországi kiképzése közben „használódtak el”.

Fél évvel ezelőtt a német kormány bejelentette, hogy több mint száz Leopard 1A5 harckocsit szállít Ukrajnának. Mostanra azonban jelentős problémákra derült fény. A Spiegel birtokába jutott információk szerint

Kijev megtagadta tíz Leopard átvételét, ugyanis azok „használhatatlan állapotban” voltak.

Kapcsolódó tartalom

A német védelmi minisztérium szakértői Lengyelországba utaztak, és megállapították, hogy

a tankok az ukrán katonák németországi kiképzése közben használódtak el ennyire.

A jelentés szerint a júliusban Ukrajnának már átadott Leopard 1A5 harckocsik közül több is hasonló problémák miatt romlott el; Ukrajnának azonban nincsenek képzett szakemberei és kellő mennyiségű pótalkatrésze.

A német hadsereg (Bundeswehr) készleteiből származó, felújított harckocsik szállításáról a német kormány februárban állapodott meg az ukránokkal. Szakértők már akkor is felhívták a figyelmet arra, hogy

a Bundeswehr húsz évvel ezelőtt vonta ki az utolsó Leopard 1-est a szolgálatból,

ezért fennállhatnak a javításokkal és a pótalkatrészekkel kapcsolatos problémák. A Spiegel szerint eddig nem sikerült megoldást találni a nehézségekre.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Leopard típusú harckocsi felújítását végzik a Rheinmetall német hadi és járműipari konszern unterlüssi gyárában (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

Ajánljuk még