Rendkívüli

Robbanás történt egy családi háznál Esztergomban, egy rendőr meghalt, több megsérült

Kijev a gabona importtal kapcsolatos vita konstruktív megoldására szólította fel Varsót

A mezőgazdasági termékek importjával kapcsolatos helyzet konstruktív megoldását szorgalmazza Ukrajna – jelentette ki Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő arra reagálva, hogy szerdán bekérették a varsói ukrán nagykövetet a lengyel külügyminisztériumba az ukrán elnöknek az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakán tett kijelentése miatt.

Nyikolenko a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményében megjegyezte, hogy az ukrán fél részletes tájékoztatást kapott az ukrán nagykövet varsói találkozójáról Lengyelország külügyminiszter-helyettesével.

„A nagykövet ezen a megbeszélésen ismét kifejtette az ukrán álláspontot, amely szerint Kijev számára elfogadhatatlan az ukrán gabona behozatalára vonatkozó egyoldalú lengyel tilalom, továbbá helytelen a lengyel államfőnek a New York-i látogatásakor tett hasonlata Ukrajnára” – írta a szóvivő.

Ez utóbbival arra reagált, hogy Andrzej Duda lengyel elnök kedden New Yorkban – ahol az ENSZ-közgyűlés ülésszakán vett részt – újságíróknak nyilatkozva

Ukrajnát egy vízben fuldokló emberhez hasonlította,

és kifejtette: „mindenki, aki valaha is mentett fuldoklót, tudja, hogy ez rendkívül veszélyes, mert a mélybe ránthatja magával”.

Kapcsolódó tartalom

A szóvivő felszólította a lengyel felet, hogy „tegyék félre az érzelmeket”, és fontolják meg az ukrán javaslatokat a probléma megoldására. „Az ukrán fél konstruktív utat kínált Lengyelországnak a gabonakérdés megoldására. Arra számítunk, hogy javaslataink alapján a párbeszéd konstruktív irányba terelhető” – hangsúlyozta Nyikolenko.

Volodimir Zelenszkij kedden az ENSZ-közgyűlésben megjegyezte: aggodalommal tölti el, hogy „néhányan Európában szolidaritást színlelnek a politikai színtéren”,

ami „a gabonaszállítást thrillerré változtatja, és ezzel valójában egy moszkvai színésznek készítik elő a színpadot” – emlékeztetett a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök igazságtalannak nevezte Zelenszkij kijelentését, és biztosított afelől, hogy Lengyelország kész segíteni Ukrajnának, de „nem a lengyel piac destabilizálása árán”.

Ajánljuk még