Aktuális

Halálos vonatgázolás történt

Ferenc pápa: A világ az atomháború küszöbén áll

| Szerző: hirado.hu
A világ ismét az atomháború küszöbén áll, a helyzet hasonlóan feszült, mint az 1962-es kubai rakétaválság idején volt – jelentette ki Ferenc pápa. A katolikus egyházfő úgy véli, a világpolitikai viszonyok nagyon hasonlítanak ahhoz, amelyben XXIII. János pápa 1963-ban kiadta Pacem in Terris (Béke a Földön) című enciklikáját.

Ferenc pápa úgy véli, a helyzet olyan, mint 1963 áprilisában, amikor XXIII. János pápa közvetlenül a kubai rakétaválság után kiadta Pacem in Terris kezdetű, mérföldkőnek számító békeenciklikáját – emlékeztet az ANSA olasz hírügynökség.

„Világunk továbbra is a harmadik világháború szorításában van, amelyet lépésről lépésre vívnak, és – a tragikus ukrajnai konfliktus eseményei alapján – nem az atomfegyverek fenyegetése nélkül.”

„Ez a pillanat valóban nyugtalanítóan hasonlít a Pacem in Terrist közvetlenül megelőző időszakra, amikor 1962 októberében a kubai rakétaválság a nukleáris pusztulás szélére sodorta a világot”

– mondta a katolikus egyházfő a kedden kezdődött Pacem in Terris konferencia alkalmából Peter Turkson bíborosnak, a Pápai Társadalomtudományi Akadémia kancellárjának küldött videóüzenetében.

Kiemelt kép: Ferenc pápa hagyományos vasárnapi Úrangyala imádságot mond vatikáni lakosztálya Szent Péter térre néző ablakából 2023. március 19-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi)

Ajánljuk még