Aktuális

Orbán Viktor az Egyesült Államokba látogat, Donald Trump is fogadja

Bejelentették a tűzszünetet! Megállapodás született Hegyi-Karabahban

Tűzszüneti megállapodás jött létre a vitatott hovatartozású dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban szerdán, egy nappal az után, hogy Azerbajdzsán "terrorellenes műveletet" indított a térségben - erősítette meg az azeri védelmi minisztérium.

„Megállapodás született Örményország fennmaradó egységeinek és katonáinak kivonásáról, és a hegyi-karabahi védelmi erők feloszlatásáról és teljes lefegyverzéséről”– áll a szakadárok elnöki hivatalának közleményében.

Kapcsolódó tartalom

A közlemény szerint a terület reintegrálásáról szóló tárgyalásokat a tervek szerint csütörtökön tartják a Bakutól 295 kilométerre nyugatra fekvő Jevlahban.

A nemzethez intézett üzenetében Nikol Pasinján örmény kormányfő közölte: országa nem vett részt a tűzszüneti megállapodás megszövegezésében. A televízióban mondott beszédében hozzátette: hivatala tudomásul vette a karabahi hatóságok döntését, hogy elfogadják a tűzszüneti megállapodást. Ismételten hangsúlyozta, hogy 2021 augusztusa óta Örményország nem állomásoztat csapatokat a többségében örmények lakta, Azerbajdzsánba ékelődő szakadár területen.

Nagyon fontos, hogy az enklávéban véget érjenek a harcok” – mondta.

Az azeri védelmi minisztérium megerősítette a hegyi-karabahi erők lefegyverzését, amelyre a közép-európai idő szerint 11 órakor életbe lépett tűzszünet keretében került sor. Megerősítette továbbá azt is, hogy a válság rendezése érdekében tárgyalásokba kezdenek.

Kapcsolódó tartalom

Az előző hegyi-karabahi konfliktus 2020 őszén hat hétig tartott, az örmény erők visszaszorulásával és orosz békefenntartók felvonultatásával ért véget.

Örményország ombudsmanja szerint legkevesebb 32 embert halt meg a harcokban, közöttük két gyermek, és több mint kétszázan sebesültek meg. Ruben Vardanján, a hegyi-karabahi kormány volt vezetője a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy a halottak száma megközelítőleg száz, a sebesülteké több száz.

A feszültségek az elmúlt hónapokban éleződtek ki, de Jereván és Baku a Szovjetunió felbomlása urán, a kilencvenes években, illetve 2020 őszén is véres háborút vívott a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozó terület hovatartozásáért.

Ajánljuk még