Aktuális

Vasárnap hajnalban óraátállítás! Így módosul egyes vonatok és buszok menetrendje

Az összefogásnak nincs alternatívája a felvidéki magyarok számára a Szövetség elnöke szerint

A 2020-as szlovákiai választás tragikus eredménye rámutatott arra, hogy a felvidéki magyarság számára nincs más alternatíva, csak az összefogás – mondta a felvidéki magyar párt, a Szövetség országos tanácsának elnöke szerdán az M1 csatornán.

Pandy Péter a Pozsonyban adott interjúban hozzátette: a magyarság érdekképviseletét csak egységben lehet elérni.

Kapcsolódó tartalom

A politikus beszélt arról, hogy főleg azok a pozsonyi és Pozsony-környéki magyar politikusok nem vesznek részt az összefogásban, akik nem látják a magyarokat sújtó problémákat, azokat az embereket, akik a megélhetésért küzdenek, és külföldön kell munkát vállalniuk.

Kijelentette: a szlovák pártoknak nem érdeke a magyarság érdekképviselete. „A problémákat mi látjuk, hiszen mi élünk a régióban, mi tudjuk a megoldásokat” – fogalmazott.

Azt mondta, a felvidéki magyarok a szlovák pártoknak nem jelentenek mást, mint szavazatokat. „A választások előtt mindenki meg akarja szólítani a magyar választókat, utána viszont el vagyunk felejtve” – jegyezte meg.

Nem megoldás az sem – folytatta -, hogy a szlovák pártok listáján indulnak magyar jelöltek. Volt igény a magyarság részéről, hogy legyen nyugalom, ami azt jelentette, hogy nem mondtuk ki jogos igényeinket. Amikor megpróbáltuk megfogalmazni azokat, nem volt szándék a másik oldalról, hogy oldják ezeket a problémákat – mondta.

Kapcsolódó tartalom

Ha 2023-ban megnyitjuk a Benes-dekrétumok kérdését, nem azért tesszük, hogy konfliktust okozzunk, hanem mert egy demokratikus jogállamban nem normális helyzet az, hogy még mindig háborús bűnösök vagyunk” – közölte.

Erre azt mondták az elmúlt évtizedben, hogy nem kell vele foglalkozni, hiszen egy elavult törvény, holott a múlt évben született olyan bírósági döntés, amely éppen a Benes-dekrétumok alapján fosztotta meg földtulajdontól az embereket – hívta fel a figyelmet.

Kiemelte, a nemzetek közti bizalmatlanság közvetve azt eredményezi, hogy nincs infrastruktúránk, elmaradott régiókban élünk, van egy bizalmatlanság a régiók irányába, ami mára kézzelfogható problémákat eredményez.

Ezen változtatni kell, ha mi nem tesszük meg, mások nem fogják megtenni helyettünk – mondta Pandy Péter.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még