Interjú

75 éves Reviczky Gábor, aki elárulta, mit kívánna, ha kifogná a csodatévő aranyhalat

Sikeresnek bizonyultak a gazdatüntetések, Bulgária korlátozza az ukrán napraforgómag importját

Bulgária korlátozza az ukrán napraforgómag importját a tömeges gazdatüntetések nyomán – jelentette be kedden Nyikolaj Denkov miniszterelnök a mezőgazdasági termelőkkel folytatott megbeszéléseket követően.

„A termelők rendkívüli nehézségekkel küzdenek, ezek éveken át halmozódtak, egy sor kérdésben nincs gyors megoldás. De ott, ahol lehetséges javasolni fogjuk a problémák orvoslását” – mondta Denkov.

A bolgár kormányfő közölte, hogy egyelőre megtiltják az ukrán napraforgómag behozatalát, ezen felül pedig megbeszélést folytat majd Ukrajna képviselőivel további termékek importtilalmáról.

Kapcsolódó tartalom

Denkov hangsúlyozta, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek megfelelnek az uniós szabványoknak, de ha ezek megsértését tapasztalják,

a követelményeknek nem megfelelő áruk behozatalát megszakítják.

Bulgáriában második napja tiltakoznak blokádokkal a gazdák az ellen, hogy a szófiai kormány feloldotta az ukrán gabona behozatalának tilalmát. A termelők az olcsó importtól tartanak és azt követelik, hogy Bulgária vezessen be ismét tilalmat az ukrajnai gabonafélék, valamint az onnan származó étolaj, gyümölcsök, zöldségek, tej- és tejtermékek, hústermékek, élő állatok és méz behozatalára.

A termelők kedden munkagépekkel Szófiába vonultak, egyelőre csak a főváros határában tüntettek, de bejelentették, hogy

szerdán megbénítják a belvárost is, ha követeléseiknek nem tesz eleget a kormány.

Kapcsolódó tartalom

Közölték, hogy fontolóra veszik a kormány mostani javaslatait és azt követően döntenek a demonstráció folytatásáról vagy feloszlatásáról.

A nap folyamán bányásztüntetés is volt Szófiában. Több ezer vájár az ország három szénkitermelő térségéből követelte, hogy a kormány tegye egyértelművé a tiszta energiákra való átállás, valamint az uniós újjáépítési terv végrehajtásának következményeit. Denkov a szakszervezetek képviselőivel tartott megbeszéléseken arról biztosított mindenkit, hogy a munkahelyek 2038-ig megmaradnak az ágazatban. Az erről szóló megállapodást szeptember végén írják alá a tervek szerint.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még