Időjárás

Szelíd oldalát mutatja ma az ősz, mutatjuk a napi csúcshőmérsékletet

Mégsem kémkedett a kínai léggömb, amelyet lelőttek az amerikaiak?

| Szerző: hirado.hu
Több hónappal az eset után az amerikai hadsereg első embere úgy nyilatkozott, a léggömb valójában nem végzett semmiféle kémtevékenységet, nem továbbított hírszerzési információkat Kínának.

Idén februárban az amerikai haderő megsemmisített egy, az Egyesült Államok légterében felfedezett léggömböt, melyet Washington szerint a kínaiak kémkedésre használtak. A kínai külügyminisztérium az esettel kapcsolatban azt kommunikálta, hogy a mindössze meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért keveredett ilyen messze a tervezett útvonalától, mert korlátozottan irányítható, és az erős szél elfújta.

Hét hónappal az eset után

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke elmondta, a léggömb valójában nem végzett semmiféle kémtevékenységet.

A hírszerzés álláspontja az, hogy nem végzett tiltott adatgyűjtést a léggömb – jelentette ki Milley a CNBN egyik adásában.

Kapcsolódó tartalom

Hogy ennek ellenére mit keresett az Egyesült Államok légterében, azzal kapcsolatban a tábornok elmondta, a léggömböt a rendkívül erős szél fújta le saját pályájáról. Amerikai tisztviselők először akkor figyeltek fel a léggömbre, amikor az január 28-án átlépte Alaszka légterét. A léggömb a kereskedelmi repülőgépek repülési zónája felett haladt, és az amerikai légtérbe lépése után katonai repülőgépek kísérték.

A Pentagon akkor azt közölte, nincs kétsége a léggömb kínai eredete és kémkedési célú felhasználásával kapcsolatban.

Miközben a keleti irányba haladó léggömb az Egyesült Államok középső része felett, mintegy 18 ezer méteres magasságban tartózkodott, egy U–2 kémrepülőgép a pilótafülkéjéből közeli fényképeket készített róla.

Az amerikai–kínai diplomáciai feszültség mértékét jelzi, hogy Antony Blinken külügyminiszter rögtön lemondta a Pekingbe tervezett utazását, illetve elfogadhatatlannak és felelőtlennek nevezte Kína döntését, hogy megfigyelő ballont küldött az Egyesült Államok légterébe.

Kapcsolódó tartalom

Nem sokkal ezután

Joe Biden elnök utasította a Pentagont, hogy iktassa ki a „kémeszközt”, amint az eléri az Atlanti-óceánt.

Kisebb bizonytalankodás után ez sikerült is, egy vadászrepülő lelőtte a léggömböt, amikor már mintegy 12 kilométerre tartózkodott a dél-karolinai partoktól. „Nagyjából öt perce figyeltük az eget, amikor három vadászgép érkezett, egyikük nagyon gyorsan haladt a léggömb felé. Láttuk, amint kilőtte a rakétát, aztán a léggömb felrobbant, és sok kisebb darab vált ki belőle ”– mesélte egy helyi férfi. Az akció idejére három part menti repülőtéren is órákra felfüggesztették a forgalmat, a parti őrség pedig utasította a térségben tartózkodó hajókat, hogy hagyják el az óceánon kijelölt műveleti területet.

@hirado.hu Amerikai vadászgép lőtte le a kínai kém ballont #hiradohu #hírek #léggömb #ballon #kína #amerika #kém #kémléggömb #foryoupage #foryou #nekedbe #fyp ♬ eredeti hang – hirado.hu – hirado.hu

A valódi meglepetés csak ezután jött, ugyanis azt követően, hogy a haditengerészet kiemelte a roncsot az Atlanti-óceán fenekéről, a műszaki szakértők felfedezték, hogy a ballon érzékelői egyáltalán nem aktiválódtak az Egyesült Államok területe felett.

A diplomáciai feszültség ugyanakkor tovább gyűrűzött, Biden még május 21-én is az „ostoba léggömbről” beszélt, amely „két tehervagonnyi kémfelszerelést szállított.” Sőt, külügyminisztere pekingi látogatásának másnapján, június 20-án Biden diktátornak nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt, és kijelentette,

azért lett olyan feldúlt, amikor lelőttem a léggömböket a kémfelszereléssel teli dobozokkal, mert nem tudta, hogy hol vannak. A legnagyobb szégyen egy diktátor számára, amikor nem tudja, mi történik.

Kapcsolódó tartalom

Most, amikor az amerikai vezérkari főnököt arról kérdezték, hogy végeredményben lehet-e kémléggömbnek nevezni az eszközt, melyet a légierő lelőtt, Mark Milley így válaszolt:

„Úgy fogalmaznék, hogy igen, egy kémballon volt, amelyről azonban nagy bizonyossággal tudjuk, hogy nem kapott hírszerzési információkat, és nem továbbított semmilyen információt Kínának.”

Kiemelt kép: Az amerikai légierő pilótája látóterében egy feltételezett kínai megfigyelő ballon, amint az az Egyesült Államok középső kontinentális része felett lebeg, 2023. február 03-án. A léggömb lezuhanása után nem sokkal megkezdődtek a mentési munkálatok (Fotó: EPA/US Department of Defense/Handout)

Ajánljuk még