Interjú

75 éves Reviczky Gábor, aki elárulta, mit kívánna, ha kifogná a csodatévő aranyhalat

Leállítaná az Ukrajnának nyújtott fegyvertámogatást Robert Fico

| Szerző: hirado.hu
Hamarosan előre hozott parlamenti választást tartanak a szomszédos Szlovákiában, a kampányolás már javában tart. Robert Fico – aki 2006 és 2010 között, majd 2012 és 2018 között volt az ország miniszterelnöke – az Associated Press hírügynökségnek adott interjúban ismertette terveit, amely között az ország Ukrajna-politikájának az átgondolása is szerepel. Az Irány – Szlovák Szociáldemokrácia (Smer–SD) nevű párt vezetője ugyanis azt mondta, ha pártja az új kormány tagja lesz, akkor nem küldenek több fegyvert vagy lőszert Ukrajnának.

A volt kormányfő szerint a nyugati fegyverek nem változtatják meg a háború menetét, az Egyesült Államoknak pedig a befolyását felhasználva kellene kompromisszumos békemegállapodásra ösztökélnie a szemben álló feleket, vagyis Oroszországot és Ukrajnát. „Naivitás azt gondolni, hogy Oroszország elhagyja a Krímet. Naivitás azt gondolni, hogy Oroszország valaha is elhagyná az általa megszállt területeket” – fogalmazott a szlovák politikus.

Robert Fico, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Robert Fico egyébként ellenzi az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókat is, továbbá megkérdőjelezte annak lehetőségét, hogy az ukrán erők ki tudják-e szorítani oroszokat. „Szlovákia NATO-tagságát arra akarja felhasználni, hogy megakadályozza Ukrajna csatlakozását” – tette hozzá a hírügynökség. A politikus korábbi kormányzásai alatt is arra törekedett, hogy Moszkvával jó kapcsolatokat ápoljanak és Szlovákia központi szerepet töltsön be Európában – mutatott rá Alena Kudzko, a Pozsonyban működő Globsec nevű, nem kormányzati szervezet politikáért felelős alelnöke.

Kapcsolódó tartalom

Az Associated Press kiemelte: Robert Fico azon kevés európai politikus közé tartozik, akik nyíltan fel mernek szólalni a nyugati fősodorral szemben az Ukrajnába szállított fegyverek ügyében.

Egyre növekszik azoknak a száma, akik nem értenek egyet a katonai támogatással. Magyarország mellett már Németországban, Franciaországban és Spanyolországban is erősödnek az ukrajnai beavatkozással kapcsolatban szkeptikus hangok.

Kapcsolódó tartalom

A Globsec megbízásából márciusban készített felmérés szerint a válaszadók többsége, 51 százalékuk szerint a Nyugat vagy Ukrajna felelős a Kelet-Európában dúló háborúért.

A megkérdezettek fele mondta azt, hogy az Egyesült Államok biztonsági fenyegetést jelent országa biztonságára, szemben a 2022-ben mért 39 százalékos értékkel. A Washingtonnal szembeni bizalmatlanság egyébként Európa-szerte egyre nagyobb méreteket ölt: az idei felmérés szerint a bolgár lakosság 33 százaléka tekint az Egyesült Államokra biztonsági fenyegetésként, Magyarországon ez az arány 25 százalék – írja a Magyar Nemzet az Associated Press cikke alapján.

Ajánljuk még