Legfrissebb

Aranyérmes az FTC 30 éves sportolója a birkózó-világbajnokságon!

Készpénzzel ragasztották tele egy templom falát

Indiában 25 millió rúpia (108 millió forint) összértékű bankókkal és pénzérmékkel díszítettek fel egy hindu templomot és egy istenséget ábrázoló szobrot a Ganésa Csaturthi fesztivál alkalmából – közölte kedden a déli Bengaluru városban álló imaház elöljárója.

Mint mondta, a pénzeket egy százötven fős csoport ragasztotta fel egy hónap alatt a templom falára, a biztonság kedvéért kamerák felügyelete alatt.

A hinduizmus elefántfejű istenségének tiszteletére a minden évben megrendezendő fesztiválon feldíszítik a templomokat. Szokatlannak számít viszont, hogy

ehhez pénzt, különösen pedig, hogy ekkora összegben használjanak fel.

Mohan Radzsu elöljáró a Hindustan Times című helyi lap akcióját azzal magyarázta, hogy a bengalurui templom minden évben különleges módon próbálja megünnepelni a fesztivált.

A többnapos fesztiválra gipszből készítenek – majd átfestenek – Ganésa-szobrokat, amelyeket a hívők a fesztivál alatt otthon tartanak, az

ünnepség végén pedig a tengerbe vagy külön erre a célra kihelyezett tartályokba dobnak, ahol feloldódnak.

Minden évben Ganésa-szobrok millióit készítik el.

Az utóbbi években a fesztivált bírálták környezetvédők amiatt, hogy a vízbe dobott szobrok olajfestése környezetszennyező. A környezetkímélőbb anyagokból, mint például agyagból vagy papírmaséból készült szobrok azonban törékenységük miatt csak lassan nyernek teret.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még