Időjárás

Szükség lesz az esernyőre: mutatjuk, hol szakadhat le az ég

Ismét megnyitottak két jogi eljárást az argentin alelnökkel szemben

Az argentin hatóságok ismét megnyitottak két eljárást Cristina Fernandez de Kirchner alelnök ellen pénzmosás és az igazságszolgáltatás akadályoztatása miatt.

A két eljárásban 2021 őszén ejtették a vádat, de ezt a döntést a szövetségi semmítőszék felülvizsgálta, és hétfői határozatában visszavonta.

A Telam hírügynökség jelentése szerint az egyik eljárás az úgynevezett Los Sauces-ügyet érinti. A Los Sauces ingatlancéget 2006-ban alapította Cristina Fernandez de Kirchner néhai férje és hivatali elődje, Nestor Kirchner. A vád szerint Kirchner államfőként, 2009 és 2015 között pénzmosást követett el a cégen keresztül. Még 2016-ban indult vizsgálat az ügyben, de a hatóságok nem találtak elegendő bizonyítékot, és lezárták az eljárást.

A semmítőszék felülvizsgált egy másik eljárást is, amelyben 2021 októberében ejtették a vádat Kirchnerrel szemben. Abban az ügyben az alelnököt azzal vádolták meg, hogy megpróbálta eltitkolni Irán szerepét a Buenos Aires-i zsidó központ ellen 1994-ben elkövetett, 85 halálos áldozatot követelő robbantásos merényletben.

A semmítőszék döntései ellen még fellebbezést lehet benyújtani a legfelső bíróságon, ezért egyelőre nem biztos, hogy az ügyek rövid időn belül ismét bíróság elé kerülhetnek.

Elnöki ciklusa vége után Kirchnerrel szemben több ügyben is jogi eljárás indult, amit ő rendre politikai célú üldöztetésnek minősített. Több esetben ejtették ellene a vádat, de 2022 végén első fokon hat év börtönre ítélték, és életre szólóan eltiltották közhivatal viselésétől egy sikkasztási ügyben. A jogerős ítélet meghozataláig még évek telhetnek el, ráadásul Cristina Kirchner alelnöki tisztségéből eredően büntetőjogi mentességet élvez, így szabadlábon maradhatott. A politikus az ítélet után közölte: nem indul semmilyen tisztségért a 2023. októberi választásokon.

Ajánljuk még