Aktuális

Egyre agresszívabbak az illegális bevándorlók, Lettország komoly lépésre szánta el magát

India visszautasította Kanada vádjait egy szikh vezető meggyilkolásában való indiai bűnrészességről

Az indiai külügyminisztérium kedden „abszurdnak és motiváltnak” nevezte azt a kanadai vádat, hogy Indiának köze lenne egy Kanadában élő, ottani állampolgárságú szikh szeparatista vezető meggyilkolásához, és felszólította az észak-amerikai országot, hogy vádaskodás helyett inkább tegyen jogi lépéseket a területén élő „India-ellenes elemek” ellen.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök erre reagálva leszögezte, hazája nem kívánja provokálni Indiát, de Ottawa elvárja Újdelhitől, hogy megfelelően kezelje az ügyet.

Az indiai kormánynak a lehető legkomolyabban kell vennie ezt az ügyet. Mi ezt tesszük, nem kívánunk provokálni vagy elmérgesíteni a helyzetet” – jelentette ki a kanadai kormányfő újságíróknak nyilatkozva.

Trudeau még hétfőn este közölte, hogy a kanadai biztonsági szolgálatok aktívan vizsgálnak olyan „hiteles” értesüléseket, melyek szerint indiai kormányügynökök állhatnak a júniusban meggyilkolt kanadai szikh szeparatista, Hardip Szingh Nidzsar halála mögött, és

komoly aggodalmát fejezte ki az indiai kormány legfelsőbb hírszerzési és biztonsági tisztségviselői felé.

Kapcsolódó tartalom

Kanada hétfőn az üggyel összefüggésben kiutasított egy magas rangú indiai diplomatát, az ázsiai ország hírszerzési szolgálatának helyi vezetőjét. India válaszul kedden bejelentette, hogy kiutasít egy ottani kanadai diplomatát, akinek öt napon belül el kell hagynia az országot.

Hardip Szingh Nidzsar egy Indián belüli független szikh állam létrehozásáért küzdő mozgalom aktivistája volt. A kanadai Brit Columbia tartománybeli Surrey-ben találták meg a holttestét június 18-án, az autójában a Guru Nanak Szikh Gurdvara templom parkolójában.

Nidzsart az indiai hatóságok terrorizmus és gyilkosságra való összeesküvés vádjával körözték. A férfi az ellene felhozott vádakat kanadai sajtójelentések szerint mindig is tagadta.

Kanadában él a legnagyobb szikh közösség Indián kívül, ahol Pandzsáb államban a 2021-es népszámlálás szerint mintegy 770 ezer követője van a szikh vallásnak.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még