Megrázó

Féltékenységből felgyújtotta élettársát egy nő

ENSZ: Több mint ezer gyermek halt meg idén szudáni menekülttáborokban

Több mint 1200 gyermek halt meg idén szudáni menekülttáborokban kanyaró és alultápláltság miatt, és további sok ezer gyermeket, köztük újszülötteket fenyeget olyan halálozás, amely elkerülhető lenne – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Allen Maina, a főbiztosság közegészségügyi vezetője kedden Genfben elmondta, hogy több mint 1200 ötévesnél fiatalabb gyermek vesztette életét május óta a Fehér-Nílus államban. „Attól tartunk, hogy ez a szám tovább fog emelkedni” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Az ENSZ aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az előrejelzések szerint az év végéig születendő 333 ezer gyermek közül „sok ezer újszülött” várhatóan nem marad életben.

Az újszülötteknek és az édesanyáknak szakképzett szülészeti ellátásra lenne szüksége egy olyan országban, ahol milliók rekedtek háborús övezetekben vagy kényszerültek lakóhelyük elhagyására, ahol az egészségügyi ellátásban súlyos hiányosságok vannak, és ahol napról-napra egyre kevesebb az esély az ilyen ellátásra” – közölte James Elder, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője a keddi genfi tájékoztatón.

Szudánban havonta 55 ezer gyermek szorul egészségügyi ellátásra súlyos alultápláltság miatt, de a fővárosban az ilyen esetekre létrehozott központok közül ötvenből mindössze egy működik, Nyugat-Darfúrban pedig tízből egy – emlékeztetett Elder.

Kapcsolódó tartalom

Szudánban közel fél éve fegyveres konfliktus dúl Abdel Fattáh al-Burhán szudáni vezető és az egykori alelnöke, Mohamed Hamdan Dagalo vezette Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai szervezet között. Az ország egészségügyi ellátórendszere összeomlott, az egészségügyi dolgozók és a gyógyszerellátás területén is hiány alakult ki.

Ajánljuk még