Megrázó

Féltékenységből felgyújtotta élettársát egy nő

ENSZ: A líbiai árvíz halálos áldozatainak mintegy tíz százaléka migráns

A múlt héten a kelet-líbiai Dernában történt árvíz halálos áldozatainak mintegy tíz százaléka migráns – közölte az ENSZ Migrációs Szervezete (IOM) kedden.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleménye szerint mintegy 4000 ember holttestét találták meg és azonosították a hét végéig, és több mint 9000 ember tűnt el. Az IOM feltételezései szerint az elhunytak tíz százaléka migráns volt, de ez a szám változni fog ahogy egyre több holttestet találnak meg.

Kapcsolódó tartalom

A Daniel vihar következtében a múlt vasárnap a tengerparti városban leomlott két védőgát, és szökőárnak is beillő árhullám árasztotta el a csaknem százezer lakosú település közepén húzódó völgyet, amely mindent elsodort, amit csak az útjában talált. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodájának (OCHA) legutóbbi adatai szerint mintegy 11 300 ember életét követelték az áradások Dernában, és 10 100 embert tartanak nyilván eltűntként.

Az IOM jelentése szerint az elhunyt és azonosított migránsok Egyiptomból, Szudánból és Bangladesből érkeztek az országba. Líbiában több százezer migráns él, közülük többen az észak-afrikai országban is élnek és dolgoznak, míg mások csak tranzitországként használják Líbiát hogy eljussanak Európába.

Kapcsolódó tartalom

Az áradások előtt több tízezer migráns élt Derna kikötővárosában, amely különösen nagy károkat szenvedett a katasztrófa során, ezért az IOM becslése szerint az áldozatok között nagyon magas lesz a számuk.

Eközben a kelet-líbiai hatóságok a terület elhagyására kérték fel az ott tartózkodó újságírókat, mivel szerintük akadályozzák a mentőcsapatok munkáját.

Az OCHA két további kelet-líbiai gát aggályos állapotára hívta fel a figyelmet vasárnap éjjel. Az aggodalomra okot adó gátak a Derna és Bengázi között található, részben megsemmisült Dzsaza-gát és a Bengázi melletti Kattára-gát. Ezek működéséről azonban ellentmondásos jelentések születtek, a líbiai hatóságok szerint pedig mindkét építmény jó állapotban van és működőképes, a Dzsaza-gátnál szivattyúk beszerelésével sikerült csökkenteni a víznyomást.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még