Időjárás

Elfújja a felhőket a szél, visszatér a virágpollen-csalogató napsütés

Az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja a bukaresti kormány deficitcsökkentő tervezetét

Az önkormányzatiság elvét sértő, elfogadhatatlan improvizációnak tartja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azt a deficitcsökkentő törvénytervezetet, amelyet kedden mutatott be a bukaresti kormány – közölte kedden a szövetség.

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciójának együttes ülését kedden Marcel Ciolacu miniszterelnök is felkereste Marcel Bolos pénzügyminiszter társaságában, hogy megszerezze a június óta ellenzékben lévő magyar szövetség támogatását a pénzügyminisztérium honlapján közvitára bocsátott tervezethez.

Az RMDSZ törvényhozói azonban jelezték: elfogadhatatlannak tartják azokat az intézkedéseket, amelyek hátrányosan érintik az önkormányzatokat, sértik a szubszidiaritás, az önkormányzatiság és a helyi autonómia elvét, teljesítménymércét szabnak a helyi választottaknak, továbbá összevonnák a kulturális intézményeket.

Kapcsolódó tartalom

„A kormány nem szabhatja meg, hogy a helyi költségvetésből mennyit lehet költeni kulturális, szabadidős, egyházi vagy szociális intézményekre és programokra, és

azt sem szabhatja meg, hogy milyen intézményeket von össze”

– idézte a közlemény Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt.

A találkozó után újságíróknak nyilatkozva az RMDSZ elnöke teljes improvizációnak minősítette azokat az intézkedéseket is, amelyek nem az önkormányzatokra vonatkoznak. Ha az akkori koalíciós partnerek tavaly elfogadták volna az RMDSZ javaslatait az egyszázalékos forgalmi adó bevezetéséről a nagy cégek és bankok esetében, ma a költségvetési hiány jóval kisebb lenne -állítja Kelemen Hunor, aki jelezte: az RMDSZ írásban is elküldi a kormánynak a javaslatait, és elvárja, hogy vegye figyelembe azokat a tervezet véglegesítésénél.

Kapcsolódó tartalom

A bukaresti média szerint a miniszterelnök azért konzultált az ellenzéki RMDSZ-szel a költségvetési deficit csökkentését célzó intézkedéscsomagról, mert a tervezetet úgynevezett kormányzati felelősségvállalással, vagyis mandátumát kockára téve, részletes parlamenti vita nélkül akarja hatályba léptetni. Az ilyen módon beterjesztett tervezetek automatikusan elfogadottnak minősülnek, hatályba lépésüket pedig csak

a kormány megbuktatásával akadályozhatja meg a törvényhozás.

A jelenlegi erőviszonyok szerint a Ciolacu vezette Szociáldemokrata Pártnak (PSD) és koalíciós partnerének, a Nicolae Ciuca vezette Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) a nem magyar nemzeti kisebbségek frakciójával együtt kényelmes többsége van a parlamentben, de Ciolacu az RMDSZ támogatásával akár a bizalmatlansági indítvány beterjesztését is elkerülheti . A magyar törvényhozók nélkül ugyanis az ellenzék csak akkor tudna ehhez megfelelő számú aláírást összegyűjteni, ha a centrista Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) összefogna a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR).

Kiemelt kép: Marcel Ciolacu kijelölt román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt beszél a parlament bukaresti üléstermében 2023. június 15-én. (Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement)

Ajánljuk még