Interjú

75 éves Reviczky Gábor, aki elárulta, mit kívánna, ha kifogná a csodatévő aranyhalat

Az EU követeli az illegális bevándorlók táborokba zárását az olasz belügyminiszter szerint

Az olasz hatóságok az országba illegálisan belépők táborokba zárásával nem sértik meg az illetők emberi jogait, ráadásul erre az Európai Unió tagállamai kérik Rómát – jelentette ki kedden Matteo Piantedosi belügyminiszter a RAI olasz közmédia rádiócsatornáján a kormány előző napi migrációs szigorításait magyarázva.

A jogszabályokat a megváltozott migrációs helyzethez kellett igazítani, bár egy új törvény önmagában nem elég, „annál sokkal több kell, és Olaszország számára a legfontosabb, hogy Európa végre cselekedjen” – tette hozzá.

A jobbközép kormány egyebek között úgy határozott: az Olaszországba illegálisan belépők az eddigi hat hónap helyett akár

másfél évig is őrizetben tarthatók zárt táborban, míg végül megkapják a menekültstátuszt vagy kiutasítják őket az országból.

Piantedosi szerint ez teljesen megfelel az európai uniós szabályoknak. A szigorítást az unió kérte Rómától, mert a tagállamok nehezen fogadták el, hogy az Olaszországba érkezők szabadon mozoghattak, és nagy részük tovább is ment északabbi országokba – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Matteo Piantedosi elmondta, hogy az illegális bevándorlók őrizetben tartására minden tartományban egy-egy új tábort létesítenek, és ez a védelmi tárca feladata lesz. Jelenleg tíz, úgynevezett kiutasítási migránsközpont (Cpr) működik az országban, amelyek azonban csak valamivel több mint ezerháromszáz embert tudnak befogadni.

A táborhelyszínek kiválasztása már megkezdődött, lakott területtől távol, jól ellenőrizhető térségekben alakítják ki őket. A kormány ezzel az intézkedésével a polgármesterek azon panaszára reagál, hogy az illegális bevándorlók elárasztják a városok utcáit, és miután az önkormányzatok nem tudják elszállásolni őket,

utóbbiak csak növelik a hajléktalanok számát.

Kapcsolódó tartalom

A belügyminiszter szerint a táborok egy része már két hónapon belül megnyílik. Az elsők között lesz a lampedusai, amely az eddigi 400 fős regisztrációs központ mellett további 300 helyet biztosít majd.

Matteo Piantedosi kitért Giorgia Meloni kormányfő azon javaslatára, hogy az EU-nak újra kellene indítania a földközi-tengeri embercsempészet megállítását célzó, úgynevezett Sophia-misszióját, és például Tunéziával együttműködve vissza lehetne fordítani a migránshajókat az észak-afrikai partok felé.

Piantedosi hétfőn tárgyalt francia hivatali kollégájával, Gerald Darmaninnel, aki egyetért vele abban, Olaszországnak segítségre van szüksége a migrációval kapcsolatban. Darmaninnek azt a korábbi kijelentését, miszerint kizárja, hogy Párizs menedékkérőket vegyen át Lampedusáról, Piantedosi úgy kommentálta: „Az európai parlamenti választások közeledtével a kontinens minden szegletében a politikusok elsősorban saját választóikhoz szólnak, de közben

egyre jobban tudatosul bennük a migrációs probléma, és hogy azt meg kell oldani”.

Kapcsolódó tartalom

A miniszter hangoztatta, hogy az év eleje óta az olasz partokhoz érkezett több mint 129 ezer illegális migránsból 83 ezer volt olyan, akit észleltek az olasz hatóságok átkelésük utolsó szakaszában, és segítségükre siettek. A nem kormányzati szervezetek hajói pedig csaknem hatezer embert mentettek ki, és szállítottak olasz kikötőbe.

A római kormány további intézkedések bevezetését ígérte. Fel akarják gyorsítani az erőszakos, veszélyesnek tartott, súlyos bűncselekményt elkövető illegális bevándorlók kitoloncolását. Antonio Tajani külügyminiszter erről az afrikai országok nagyköveteivel egyeztet majd.

Tervezett szigorításnak számít a felnőtt kíséret nélkül érkező, 18 év alattiak kiszűrése is: jelenleg a magukat kis- vagy fiatalkorúnak vallók esetében

elég, ha erről egy egyszerű nyilatkozatot tesznek.

Ez alapján valamelyik védett központban helyezik el őket. A pontos életkor megállapítására orvosi vizsgálatot akarnak bevezetni. Az év eleje óta több mint 22 ezren állították magukról, hogy nem érték még el a felnőttkort.

Kiemelt kép: illegális bevándorlók egy bárkán a Földközi-tengeren az olaszországi Lampedusa-sziget partjai előtt. (Forrás: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo)

Ajánljuk még