Legfrissebb

Aranyérmes az FTC 30 éves sportolója a birkózó-világbajnokságon!

Az Európa Tanács azonnali tűzszünetre szólította fel Azerbajdzsánt

A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács kedden nyilvánosságra hozott közleményében elítélte Azerbajdzsán „agresszív katonai hadműveletét Hegyi-Karabahban”, és azonnali tűzszünetre szólított fel.

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára azt írta: „mélységes aggodalmat” érez a karabahi régió körüli katonai eszkalációról szóló jelentések miatt.

„Felszólítottam Azerbajdzsánt, hogy azonnal állítsa le a katonai akciókat. Legfőbb ideje letenni a fegyvereket, csökkenteni a feszültséget és párbeszédet folytatni” – fogalmazott.

Csak egy értelmes, feltétel nélküli, minden érdekelt fél részvételével folytatott párbeszéd vezethet hosszan tartó békéhez.

Ennek nincs alternatívája

– szögezte le a főtitkár.

Kapcsolódó tartalom

Tiny Kox, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke azt írta: elképzelhetetlen, hogy éppen, amikor a humanitárius utánpótlás Hegyi-Karabahba szállításával kapcsolatos helyzet javulni látszott, „Azerbajdzsán úgy döntött, hogy erődemonstrációba kezd. Ez minden bizonnyal komoly csapást jelent a Dél-Kaukázus fenntartható békéjének és stabilitásának kilátásaira” – fogalmazott.

„Nyilvánvaló, hogy Hegyi-Karabah kérdését csak békés úton, párbeszéddel és egyértelmű jóakarattal, az alkalmazandó nemzetközi jog alapján, minden ott élő ember emberi jogainak

teljes tiszteletben tartása mellett lehet megoldani”

– tette hozzá a PACE elnöke.

Kapcsolódó tartalom

A bakui kormányzat kedd reggel jelentette be, hogy terrorelhárító műveletet indított a főként örmények lakta, azeri területen található Hegyi-Karabahban. Az örmény kormányfő szerint viszont etnikai tisztogatásról van szó, és az örmény hadsereg nem vesz részt a harcokban. A nemzetközi közösség számos képviselője a harci cselekmények azonnali beszüntetésére szólított fel.

Kiemelt kép: az azerbajdzsáni hadsereg tüzérségi támadást indít a a többségében örmények lakta Hegyi-Karabahban. (Fotó: MTI/EPA/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium)

Ajánljuk még