Időjárás

Szükség lesz az esernyőre: mutatjuk, hol szakadhat le az ég

Az eddigi legnagyobb migrációs hullám sújtja Horvátországot

Egyre erősebb migrációs nyomás hárul Horvátország Bosznia-Hercegovinával határos településeire. A megerősített határvédelem ellenére is sok migráns érkezik a balkáni országba. Az elmúlt időszakban csaknem 170 százalékkal emelkedett az oda érkező migránsok száma az egy évvel korábbihoz képest.

A határ menti övezetben járőröznek a horvát rendőrök. Így próbálják védeni az ottani településeket. Ha meglátnak egy nagyobb migránscsoportot a határtérségben visszafordítják, vagy elviszik a legközelebbi kapitányságra, ahol nyilvántartásba veszik őket.

Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az illegális határátlépések száma Bosznia-Hercegovina irányából.

Csaknem 170 százalékkal több migráns érkezett Horvátországba az előző évhez viszonyítva.

Főként férfiak jönnek. Nőket és gyerekeket nem nagyon lehet látni. Látom, hogy mindig újabbak jönnek. Cserélődnek” – mondta aggodalmaskodva egy helyi asszony.

A megerősített rendőri védelmet ha csak tehetik, kijátsszák a migránsok. Egy férfi Olaszország felé, Rómába igyekszik, és ha csak teheti, elkerüli a rendőröket. Azt mondja, sok gondot okoznak neki az intézkedéseikkel.

Sok afgán van a boszniai határnál. A rendőrök nem engednek át bennünket a horvát oldalra. Engem is többször visszafordítottak, mire sikerült átjutnom. Az afgánok mellett marokkóiak, törökök is jönnek” – panaszkodott egy afgán migráns.

Kapcsolódó tartalom

A lakosság elégedetlenségére reagálva a horvátok megerősített rendőri jelenléttel próbálják fenntartani a közbiztonságot a leginkább érintett településeken.

Csaknem kétezer rendőrt vezényeltek a migránsok által megszállt területekre.

A migrációs válság kezdete óta most tapasztalható a legerősebb nyomás a térségben. Korábban csak egyenként jöttek, de mostanra ez merőben megváltozott. Tömegesen érkeznek ide a migránsok.” – mondta Vojnic polgármestere, aki azt is hozzátette, hogy

a megoldás a kialakult helyzetre egy olyan erős határvédelem lenne, mint amilyen Magyarországot védi.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még