Legfrissebb

Aranyérmes az FTC 30 éves sportolója a birkózó-világbajnokságon!

Ankara támogatja Azerbajdzsán területi épségét biztosítani hivatott intézkedéseit

Törökország támogatja Azerbajdzsánnak a területi épségét biztosítani hivatott intézkedéseit – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés kedden megnyitott 78. ülésszakán mondott beszédében.

Erdogan hangsúlyozta, hogy Hegyi-Karabah Azerbajdzsán területének része, és a szakadár régiónak tulajdonított bármely más státusz elfogadhatatlan.

A török külügyminisztérium kedden közzétett állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy Baku „kénytelen volt” intézkedéseket tenni a szuverén területének számító Hegyi-Karabahhal kapcsolatban, miután a 2020-as konfliktust követően

nem sikerült orvosolni jogszerű és legitim aggályait.

Kapcsolódó tartalom

„Úgy véljük, hogy a béke, a biztonság és a gazdasági virágzás, valamint a régió tartós stabilitása elérésének egyetlen módja, ha folytatódnak azok az átfogó megbeszélések Azerbajdzsán és Örményország között, amelyeket máig terjedően részletekbe menően és eredményorientáltan tartottak a felek” – tette hozzá a tárca.

A minisztérium közölte azt is, hogy a régióbéli fejleményeket a török és azeri külügyi tárcavezetők megvitatták az ENSZ Közgyűlésének margóján New Yorkban.

A bakui kormányzat reggel jelentette be, hogy terrorelhárító műveletet indított Hegyi-Karabahban. Az örmény kormányfő szerint viszont etnikai tisztogatásról van szó, és az örmény hadsereg nem vesz részt a harcokban. A nemzetközi közösség számos képviselője

a harci cselekmények azonnali beszüntetésére szólított fel.

Kapcsolódó tartalom

Gegam Sztepanján hegyi-karabahi emberi jogi tisztségviselő szerint a szakadár régió területén 25-en haltak meg eddig az azeri katonai offenzíva miatt. Mint mondta, a halottak közül ketten civilek.

Az örmény sajtó szerint

a sebesültek száma 140-re tehető, 12-en közülük gyerekek.

A nap folyamán zavargások törtek ki Jerevánban, a kormányzat épülete előtt. A tüntetők Nikol Pasinján örmény kormányfő lemondását követelik, amiért szerintük nem tett semmit a hegyi-karabahi katonai történések miatt. A rendőrség egyebek között villanógránátokat vet be tömegoszlatás céljából.

Az ENSZ időközben közölte, hogy szeptember 21-én ül össze a világszervezet Biztonsági Tanácsa Hegyi-Karabah ügyében.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/EPA

Ajánljuk még