Legfrissebb

Aranyérmes az FTC 30 éves sportolója a birkózó-világbajnokságon!

A Kreml szerint meg kell győzni a háborús feleket, hogy hagyjanak fel az erőszakkal

A Hegyi-Karabah miatt kiéleződött örmény-azeri konfliktus kapcsán a fő feladat az el nem ismert köztársaságban élő emberek biztonságának szavatolása, valamint Jereván és Baku meggyőzése arról, hogy hagyjanak fel az erőszakkal és kezdjenek tárgyalásokat – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

„Azerbajdzsán katonai műveletével kapcsolatban számunkra az első (Hegyi-)Karabah békés lakosságának – az örmény lakosságnak – a biztonsága, ennek érdekében minden intézkedést meg kell tenni. Mindkét féllel kapcsolatban állunk. Hadseregünk azon dolgozik, hogy a rendezési folyamatot visszatereljük a politikai és diplomáciai síkra” – mondta.

A moszkvai katonai tárca kedd este közölte, hogy az orosz békefenntartó erők

469 embert, köztük 185 gyereket menekítettek ki Hegyi-Karabah veszélyes övezeteiből,

kilenc sebesültet pedig, köztük négy gyereket orvosi ellátásban részesítettek. A békefenntartó erők parancsnoksága a szemben álló feleket a tűz beszüntetésre szólította fel.

Peszkov rámutatott, hogy a Kreml szerint a diplomáciai rendezés egyetlen „érdemi alapja” a harci cselekmények beszüntetéséről 2020-ban megszületett orosz-azeri-örmény háromoldalú megállapodás, amelyeknek tető alá hozásában döntő szerepe volt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Kapcsolódó tartalom

„Van egy kellően szilárd és megvalósítható alap a rendezéshez” – mondta. Hozzátette, hogy figyelembe kell venni az új realitásokat, vagyis azt, hogy

az örmény fél elismerte Azerbajdzsán területét

az 1991-es állapotok szerint.

Peszkov azt mondta, nem tudja megerősíteni, hogy Oroszországot előre tájékoztatták volna az Azerbajdzsán által megindított hadműveletről. Baku korábban azt közölte, hogy tájékoztatta a „terrorellenes műveletről” az orosz békefenntartó kontingens parancsnokságát. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint a békefenntartók csak néhány perccel a művelet megkezdése előtt értesültek az azeri katonai akcióról.

Zaharova kedden a katonai műveletek leállítására szólított fel, valamint arra, hogy a

felek tegyenek lépéseket a válság rendezésére a háromoldalú megállapodással összhangban.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/EPA/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium

Ajánljuk még