Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

A Kereskedelmi Világszervezet megkapta Ukrajna beadványát

A genfi székhelyű Kereskedelmi Világszervezet (WTO) kedden bejelentette, hogy megkapta Ukrajna kérelmét a Magyarországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával „a gabonaexport blokádjával kapcsolatos vitarendezési megbeszélések lefolytatásához”.

Ukrajna hétfőn fordult panasszal a WTO-hoz, amiért a három uniós ország – az Európai Bizottság múlt heti döntésének ellentmondva – fenntartotta az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó tilalmát.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök bírálta a három ország „barátságtalan” cselekedeteit, és

vizsgálatot jelentett be hátrányos megkülönböztetést szolgáló lehetséges gyakorlatok miatt.

Kapcsolódó tartalom

Smihal mindemellett felvetette egy kompromisszumos megoldás lehetőségét is, ami korlátozná négy mezőgazdasági termék exportját azzal a céllal, hogy elejét vegyék piaci torzulásoknak a környező országokban.

Az ukrán kormányfő egyben figyelmeztetett, hogy Kijev megtorló intézkedésekként betiltaná bizonyos termékcsoportok behozatalát Magyarországról, Lengyelországból, illetve Szlovákiából, ha ezek az országok nem oldják fel saját tilalmukat.

„Egy ilyen blokáddal csak Oroszország azon terve járna jól, hogy globális élelmezési válságot okozzon”

– hangoztatta Smihal.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Unió májusban ideiglenesen engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának -, hogy megtiltsák az Ukrajnából származó búza, kukorica, repce és napraforgó importját, hogy ezzel védjék a helyi gazdákat. Az Európai Bizottság azonban nem hosszabbította meg az ukrán gabona szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmát, mert úgy ítélte meg, hogy a május óta hozott intézkedések hatására megszűntek a piaci torzulások az öt tagállamban. Varsó, Budapest és Pozsony erre válaszul jelentett be saját korlátozásokat az ukrán gabonaimportra vonatkozóan.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még