Aktuális

Mutatjuk a hét legszerencsésebb hat számát

Ütötték, rugdosták a rendőröket a migránsok, 26 egyenruhás sebesült meg Stuttgartban

Eritreai bevándorlók támadtak a rendőrökre Baden-Württemberg tartományi fővárosban, egy tüntetésen. Az esetről készült videókon látszik, hogy az agresszív férfiak ütötték, megrugdosták és dobálták az egyenruhásokat. A rendőrségi közlemény szerint 228 tüntetőt vettek őrizetbe.

A Híradó által bemutatott felvételen látszik, ahogy egy hatalmas farönköt visz a kezében az egyik eritreai bevándorló, társaival így indultak el tüntetni szombaton délután Stuttgartban. A cél az volt, hogy megzavarják egy egyesület rendezvényét, amelyet a diktatórikus vezetésű kelet-afrikai ország kormányához közel állónak tartanak.

Kapcsolódó tartalom

Az esetről több amatőr videó is felkerült az internetre. A rendőrség nagy erőkkel érkezett a csatatérré vált helyszínre. Megpróbálták távol tartani a feldühödött tömeget. A bevándorlókat ez nem tartotta vissza, rátámadtak a német rendőrökre is.

A migránsok ütötték, rugdosták és dobálták az egyenruhásokat

A rendőröknek helikoptert, drónt és egy lovas egységet is be kellett vetniük, hogy távol tartsák a tüntetőket a rendezvény helyszínétől. Nem sok eredménnyel, ugyanis

a migránsok egyre agresszívebbé váltak.

Kapcsolódó tartalom

A szemtanúk szerint a helyzet félelmetes volt. „Elég rossz volt, és mindenkire veszélyes, mert mindennel dobálóztak, amit értek” – magyarázta Valentino Tosto, egy közelben dolgozó fagylaltozó tulajdonosa.

Német mindennapok:

eritreai bevándorlók tomboltak az utcán

– az esettel kapcsolatban így fogalmazott a Mandiner. A lap szerint az összecsapásokban 32-en sebesültek meg, köztük 26 rendőr, többen súlyosan.

Migránslázadás Stuttgartban – ez pedig már az Origo cikkének címe, amelyben úgy fogalmaz: a rendőröknek csak több óra alatt sikerült feloszlatniuk a demonstrálók kisebb csoportjait, és bekeríteni a legnagyobb, nagyjából kétszáz fiatal férfiból álló tömeget. A rend csak az után állt helyre, hogy a rendezvény véget ért.

A rendőrök összesen 228 embert vettek őrizetbe.

Farönkök, deszkák, vasrudak és botok – a hatóságok később sajtótájékoztatón mutatták meg a lefoglalt tárgyakat.

„Dél körül megjelent itt az eritreai lakossághoz tartozó mintegy száz–kétszáz fős csoport. Nem sokkal 14 óra előtt megtámadták azokat, akik el akartak menni a rendezvényre, vagy már ott voltak. Ehhez köveket, palackokat, vasrudakat és fabotokat használtak” – fogalmazott Timo Brenner, a stuttgarti rendőrség szóvivője, aki elmondta: Németországban nem ez volt az első ilyen eset.

Kapcsolódó tartalom

Hasonló történt júliusban a Hessen tartományi Giessenben, ahol ugyancsak egy kormányközelinek tartott eritreai egyesület rendezvénye ellen szerveztek tüntetést a kelet-afrikai bevándorlók. Akkor ezernél is több rendőrt vezényeltek az utcákra, hogy biztosítsák az eritreai kulturális fesztivál helyszínét. Ide mintegy kétezer vendéget vártak a szervezők, de közben több százan érkeztek a városba azért, hogy a rendezvény ellen tiltakozzanak.

Az eritreaiak megbénították a belváros fogalmát, rátámadtak az autósokra, a kivezényelt rendőröket pedig kövekkel, üvegekkel, füstbombákkal dobálták meg.

Szinte egész nap folytatódott a macska-egér harc a rendbontók és a hatóságok között a város utcáin.

Kapcsolódó tartalom

Délután többen megpróbáltak betörni a rendezvényközpont elkerített területére, de a rendőrök gumibotokkal és paprikaspray-vel visszaverték őket. Az összecsapásokban akkor 27 rendőr megsérült. És mintegy 200 embert vettek őrizetbe.

Kiemelt kép forrása: M1

Ajánljuk még