Megrázó

Letért az útról és mintegy kétszáz méternyit zuhant a szakadékba egy autóbusz, legalább húszan meghaltak

Topmodell külsőt kölcsönzött magának a mesterséges intelligencia segítségével a francia politikusnő, és így indult a választáson

| Szerző: hirado.hu
A választások sztahanovistája, a francia politika Benjamin Buttonja, kaméleon – csak úgy röpködnek az ironikus vagy éppen hüledező, néha pedig mérges hangvételű cikkek, kommentek azt követően, hogy Juliette de Causans, az EEE nevű marginális, baloldali törpepárt jelöltje „még húsz évet fiatalodott” a szeptemberi, szenátusi választások kampányplakátjain.

Ilyen volt, ilyen… sohase volt – elképesztő az eltérés De Causans valódi arca és a felsőházi megméretés alkalmából készített plakátokon megjelenő portré között. Azt a fotót, amely legalább közel jár a valósághoz, egy korábbi indulásakor tette közzé

a francia politikai élet „örök jelöltje”, aki még soha nem nyert mandátumot,

ám pártja egyre nagyobb lendülettel tolja őt előre minden létező választáson.

Idén húsz évvel lett fiatalabb

Az átlagos megjelenésű, inkább az általa oktatott gimnazista lányokra hasonlító, a valóságban negyvenes nő –

a plakátokon és az elektronikus választási anyagokban topmodell külsőt kölcsönzött magának a mesterséges intelligencia segítségével.

Így vágott neki a 2022-es nemzetgyűlési megméretésnek az Ardennekben élő, egy reimsi középiskolában tanító De Causans, aki végül nem szerzett mandátumot, lévén, hogy a szavazok mindössze 4,2 százalékát nyerte el választókörzetében.

Ám – mint arról a Mirror című brit lap is beszámol – a francia politikában semmiféle komolyabb szerepet nem játszó, a kormányzó, centrista Reneszánsz pártból kivált, azt balról támogató EEE (Europe Ecologie Egalité – Európa Természetvédelem Egyenlőség) nem hagyta annyiban: megfuttatta jelöltjét a tavaszi elnökválasztásokon.

De Causans indításának legitimitása már korábban is kérdőjeleket vetett fel: a franciát tanító, egyébiránt egyetlen kezdeményezést el nem indító, semmiféle érdemleges politikai aktivitást ki nem fejtő hölgy az „elnöki többség” címkével indult. Csakhogy a Reneszánsz párt határozottan jelezte: nem támogatja a jelöltet. A politikus végül a külföldön élő franciák képviseletéért folytatott küzdelembe szállt bele, kihasználva egy szabálytalanságok miatt megismételt szavazást.

A figyelmet viszont nem ügyeskedése keltette fel, hanem az, hogy „retusálta”, vagy inkább vastagon meghamisította arcképét: a plakátokról egy kellemes arcú, modellnek is beillő, huszonévesnek tűnő, jól szituált nő mosolyog a választókra.

Egyetlen arcvonása sem egyezik meg De Causans előző plakátjával.

De Causans a negyvenes éveiben jár, de a pontos életkorát még soha nem adta meg. Idén tavasszal viszont az Instagramon megtekinthető kampányfotók tanúsága szerint a bőre egy év alatt észrevehetően világosabbá vált, fogsora kiegyenesedett, haja pedig dúsabb lett.

Joga van hozzá?

„Nekem, mint jelöltnek jogom van ahhoz, hogy szép fotóim legyenek” – nyilatkozta öntudatosan a szavazatok immár 7,7 százalékával elbukó tanárnő. Pártja nem aprózta el: De Causans most a szeptemberi választásoknak indul neki, ha lehet, még jobban meghamisított kampányfotókkal, sőt, már kész vannak azok a képanyagok is, amelyek az örök politikusjelölt 2024-es európai megjelenésekor fognak szórólapjain, plakátjain szerepelni.


Ha lehet, az európai választásokra készülő képek még az eddigieknél is „képtelenebbek”; nem véletlenül verte ki a biztosítékot a közösségi médiában. „A kampányfotóddal félrevezeted a szavazókat! Ez

szánalmas, többé nem voksolok rád. Térj vissza az Ardennekbe, mi ennél jobbat érdemlünk!”

– fogalmaz egy kiábrándult választó az Instagramon De Causans fotói alatt.

„A valóságban egyáltalán nem hasonlítasz a kampányfotódra! Közvetlenül a hazudozással kezded, hát ez gyönyörű!” – háborog egy másik posztoló.


Ki fogja a megállítani a politikust? – teszi fel a kérdést a L’Union című francia lap.

Ki fogja megállítani a mesterséges intelligenciát?

– tehetjük fel a kérdést, hiszen ez a fotó már nem holmi retusálgatás eredménye.

Újabb jobbegyenes

Szeptember 24-én kerül sor a franciaországi szenátusi választásokra. A felsőház felét fogják „megújítani”.

Emmanuel Macron mozgalma várhatóan megsínyli a szavazást,

míg a konzervatív pártok, melyek 1958 óta szinte folyamatosan többséget élveznek ebben a kamarában, az előrejelzések szerint most is jól szerepelhetnek.

A szenátorokat elektori rendszerben, hat évre választják meg. A szenátori helyek feléről háromévente voksolnak.

A közvetett választáson 79 ezer elektor szavaz 170 szenátori helyre összesen 42 szárazföldi és tengeren túli megyében,

köztük Párizsban, valamint Saint-Pierre és Miquelon, valamint Új-Kaledónia tengeren túli területein.

A jobboldal a 2020-as önkormányzati választáson aratott győzelmei okán a helyi választott tisztségviselők kiterjedt hálózatával rendelkezik, s ez stabil választóköröket biztosít számukra.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: X)

Ajánljuk még