Aktuális

Ritka leleteket rejtett a több száz éves sír

Oroszország légicsapásokat mért Herszon régióra

Oroszország éjszaka újabb légicsapásokat mért a dél-ukrajnai Herszoni területre, a támadásokban két ember meghalt, hárman megsebesültek – közölte a terület kormányzója hétfőn.

Olekszandt Prokugyin hozzátette, hogy reggel dróntámadás érte Beril várost, ahol négyen megsebesültek egy buszmegálló közelében történt robbanásban.

Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka hétfőn bejelentette, hogy a Bahmut közelében található, nemrég visszafoglalt kelet-ukrajnai Andrijivka és Kliscsijivka települések körül tovább folytatták az ellentámadást, és sikeresen áttörték az orosz védelmi vonalat. Az ukrán hadseregnek a tábornok szavait idéző közleménye szerint komoly rést ütöttek az orosz védelmi falon azzal, hogy három orosz dandárt tettek teljesen ártalmatlanná az összecsapásokban.

A tábornok ugyanakkor elismerte, hogy a keleti hadszíntéren kialakult helyzet továbbra is bonyolult, és Bahmut környékén tovább folytatódnak a harcok, mivel az orosz fél több helyen is ellentámadásokkal próbálja visszavenni a korábban elvesztett területeket, valamint az északabbra fekvő kupjanszki és limani körzetben próbálkozik újabb ellentámadásokkal.

Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese hétfőn azt közölte, hogy a keleti fronton újabb területeket sikerült visszafoglalni az ukrán erőknek, az utóbbi hetekben két négyzetkilométert vontak újra az ellenőrzésük alá Bahmut környékén.

A májusban orosz kézre került Bahmuttól délre két települést foglaltak vissza az ukrán katonák – erősítette meg.

Az ellentámadás kezdete óta összesen már 51 négyzetkilométer került vissza ukrán ellenőrzés alá Bahmut körül. Avgyijivka és Marjinka településeken továbbra is harcok folynak az orosz támadások visszaverésére.

Kapcsolódó tartalom

A kijevi közlés szerint a déli fronton is értek el sikereket az ukrán csapatok: múlt héten több mint 5 négyzetkilométert foglaltak vissza. A három hónapja indított ellentámadás kezdete óta délen már több mint 260 négyzetkilométer került vissza ukrán kézre.

Az ukrán vezérkar hétfő reggel a Facebookon közölte: folytatják az ellentámadást a nemrég visszafoglalt kelet-ukrajnai Kliscsijivka település körül is. Hozzátették, hogy hétfőre virradóra az ukrán légvédelem 18 orosz drónt és 17 rakétát lőtt le a Dnyipropetrovszki, Poltavai és Hmelnickiji terület fölött.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még