Időjárás

Szükség lesz az esernyőre: mutatjuk, hol szakadhat le az ég

Moszkva a Nemzetközi Bíróságon is kitart a népirtással kapcsolatos álláspontja mellett

Moszkva hétfőn felszólította az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságát annak az eljárásnak az elvetésére, amelynek keretében Kijev annak a megerősítését kéri, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának oka nem népirtás megelőzése volt.

Az ügyben most kezdődtek meg és szeptember 27-éig tartanak a meghallgatások Hágában. Ezek középpontjában az eljárás jogi szempontjai állnak, ezen belül a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről rendelkező egyezmény meghatározása.

Gennagyij Kuzmin, Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete az orosz álláspontot ismertetve kijelentette: Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy nem történt népirtás, ami már önmagában elég lenne az eljárás elutasításához, hiszen amennyiben nincs szó népirtásról, akkor a népirtásról szóló egyezményt sem sértették meg.

Kapcsolódó tartalom

Kuzmin arra a következtetésre jutott, miszerint „Ukrajna jogi álláspontja menthetetlenül hibás és összeegyeztethetetlen a bíróság régóta fennálló ítélkezési gyakorlatával”, és felszólította a bírákat, hogy ejtsék az ügyet.

Moszkva szerint Kijev a pert

az Ukrajna elleni „hadművelet” törvényességének megkérdőjelezésére használja.

Kijev szerint az oroszok a nemzetközi törvényeket felhasználva próbálnak legitimitást szerezni az Ukrajna elleni invázióhoz. Meglátásuk szerint nem állt fenn népirtás veszélye Ukrajna keleti, szakadár területein, ahol már 2014 óta harcok folynak az orosz támogatottságú erőkkel, emellett a népirtásról szóló egyezmény egy feltételezett népirtás megelőzésének céljából sem ad jogalapot háború elindítására.

Ukrajna nem sokkal azután nyújtotta be keresetét az ENSZ intézményei közé tartozó bíróságon, hogy Oroszország tavaly február 24-én megkezdte Ukrajna elleni háborúját. A beadványt követően a Nemzetközi Bíróság az ukrajnai hadműveletek azonnali leállítására szólította fel Oroszországot, és aggodalmát fejezte ki a Moszkva által alkalmazott erőszak miatt.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: lángoló autók a dél-ukrajnai Herszonban az orosz erők tüzérségi csapásai után. A támadásokban hét ember meghalt, legalább ötvennyolcan megsebesültek. (Fotó: MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat)

Ajánljuk még