Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

Meghaladta a tizenegyezret a líbiai árvízkatasztrófa halottainak száma

Meghaladta a 11 ezer 300-at a líbiai árvízkatasztrófa halottainak száma. Az ENSZ adatai szerint több mint 10 ezer embert továbbra is eltűntként tartanak számon. Egy hét már eltelt a katasztrófa óta, de nem lélegezhetnek fel sem a túlélők, sem a mentőalakulatok. Vasárnap egy görög csoport négy tagja is meghalt, hét társuk pedig súlyosan megsérült.

Taposóaknákat sodort partra a víz. Az életét kockáztatja, aki a partra merészkedik. Szűk három éve ért ugyanis véget a második líbiai polgárháború: a város környékét aláaknázták, amit most a tengerbe sodort az ár, az áramlatok pedig a partra vetik a halálos csapdákat.

A mentők az utakon sincsenek biztonságban. Vasárnap érkezett Líbiába egy 19 fős görög mentőalakulat. Még el sem érték Derna városát, autóbalesetet szenvedtek. Négyen a helyszínen meghaltak, hét társukat válságos állapotban szállították kórházba.

Kapcsolódó tartalom

Szeretném őszinte részvétemet kifejezni  a miniszterelnök, a teljes kormányzat és a líbiai nép nevében görögországi fivéreinknek és nővéreinknek. Egy görög mentőcsapat érkezett, hogy segítsen a dernai mentési munkálatokban. Épp Bengáziból tartottak Dernába, amikor tragikus autóbalesetet szenvedtek” – mondta a Kelet-Líbiát uraló kormányzat egészségügyi minisztere.

Derna városa is veszélyeket rejt, a düledező épületek bármikor összeomolhatnak. Minden negyedik ház megrongálódott, nagyjából 900 lakhatatlanná vált, négyszázat pedig sár lepett el.

Rengetegen lehetnek a romok között: az ENSZ több mint tízezer embert továbbra is eltűntként tart nyilván.

Bár elenyésző annak az esélye, hogy egy héttel a tragédia után túlélőket találnak, a mentők és az önkéntesek nem adják fel a küzdelmet. Házról házra járnak és életjelek után kutatnak. Többnyire azonban csak a halál nyomát járják.

Kapcsolódó tartalom

Líbiaiként, amikor kihúzok a romok alól egy holttestet, dühös vagyok és sírok, nem tudom kezelni. De ez Isten akarata, ki kell tartanom, és ki kell húznom a holttestet” – mondta egy líbiai önkéntes.

A mentőket, az önkénteseket és a túlélőket az élelem- és vízhiány is fenyegeti. Az ivóvíztartalékok ugyanis súlyosan elszennyeződtek az árvíz miatt, az élelmiszer-szállítmányok akadoznak. A sebesültektől egyébként is túlterhelt kórházak helyzetét nehezíti az emésztőrendszeri fertőzéses betegek nagy száma.

Ajánljuk még