Baleset

Kamionnal ütközött egy autó a sztrádán, forgalomkorlátozásra kell számítani

Lengyel kormányfő: A migránsok áthelyezése nem oldja meg a lampedusai helyzetet

A migránsok áthelyezése Lampedusa szigetéről nem jelentené a helyzet megoldását, Lengyelország ellenzi, hogy Európába beengedjék az illegálisan érkező bevándorlókat – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a közösségi médiában.

Az olasz Lampedusára érkező afrikai fiatal férfiak ezrei nem háborús menekültek, hanem a német nyitott ajtók politikája által felbuzdított, követelőző és gyakran veszélyes emberek – írta Morawiecki Facebook-oldalán.

„Olaszország déli határán Európa destabilizálására tett újabb kísérlet történik”

– fogalmazott a lengyel kormányfő, és Angela Merkel volt német kancellár migrációs politikája katasztrofális következményének nevezte a jelenlegi vészhelyzetet.

Kapcsolódó tartalom

Morawiecki szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke konokul nem ismeri fel a brutálisan egyszerű igazságot, hogy Németország és az EB óriási hibát követett el.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Lengyelország határozottan ellenzi, hogy beengedjék Európába az illegálisan csempészett bevándorlókat. Úgy látja: a migránsok átirányítása más uniós tagállamokba nem oldaná meg a katasztrófát, közben a brüsszeli elit egyetlen ötlete éppen a bevándorlók elosztását célozza.

Ez viszont olyan, mintha „benzinnel próbálnák tüzet oltani” – közölte Morawiecki, majd leszögezte:

Lengyelország nem engedi be az illegális bevándorlókat.

Kapcsolódó tartalom

A miniszterelnök bejegyzésben a fő lengyel ellenzéki pártot, a Polgári Platformot is bírálta, amiért az általa irányított kormány 2015-ben beleegyezett az akkori uniós migránselosztási kvótába.

A migráció az október 15-i parlamenti választásokat megelőző kampány egyik témája. A választások napján a jelenlegi kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt kezdeményezésére népszavazást is tartanak, amelynek egyik kérdése a menedékkérők uniós tagországok közötti elosztását célzó, a varsói kormány által ellenzett brüsszeli javaslatra vonatkozik.

Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes, a PiS elnöke egy szerdán megjelenő interjú vasárnap előzetesen ismertetett részletében

az illegális bevándorlók következetes visszatoloncolását

jelölte meg a migrációs válság egyetlen hosszú távú megoldási lehetőségeként. Fontosnak nevezte a származási országokban nyújtandó segítségnyújtás becsületes programjának kidolgozását is.

Ursula von der Leyen EB-elnök vasárnap látogatott Lampedusára, azt követően pedig együttműködést ígért az európai és olasz hatóságok között a migráció okozta vészhelyzetben, és tízpontos akciótervet ismertetett. Ennek keretében azt is javasolja, hogy az olasz szigetre eljutott embereket – önkéntes szolidaritási mechanizmus keretében – szállítsák el más uniós tagállamokba.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még