Aktuális

Elfogták a Szeged belvárosában lövöldöző, szamurájkardos férfiakat

Legfelsőbb szinten találkozhat egymással a két szuperhatalom

| Szerző: Hirado.hu
Hétfőn megkezdte oroszországi látogatását Kína legfőbb diplomatája, Vang Ji államtanácsos. A látogatás egyik fő célja, hogy előkészítsék Vlagyimir Putyin orosz elnök kínai látogatását, melyre októberben kerülhet sor.

Vang Ji államtanácsos szeptember 18-tól 21-ig tartózkodik Oroszországban, ahol többek közt Nikolaj Patrusevvel, az orosz biztonsági tanács főtitkárával, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel egyeztet – számolt be róla a Reuters hírügynökség.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz elnök Hszi Csin-ping kínai elnök meghívására az októberben megrendezésre kerülő harmadik Egy övezet, egy út (BRI) kezdeményezés fórumán vesz részt. Putyin az előző, két hasonló rendezvényen is jelen volt 2017-ben és 2019-ben – írja a Magyar Nemzet.

A konferenciára ellátogat Orbán Viktor kormányfő is, akit szintén a kínai elnök hívott meg.

Kapcsolódó tartalom

A Magyar Nemzet felidézte, hogy

az orosz elnöknek az októberi lehet az első külföldi útja azóta, hogy idén év elején a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki ellene

ukrán gyermekek illegális deportálása miatt. Az orosz elnöki hivatal még nem erősítette meg, hogy Kínába látogat az orosz elnök, de azt már bejelentette, hogy Putyin nemsokára találkozik Hszi Csin-pinggel.

Vang Ji kínai diplomata emellett a kétoldalú kapcsolatok erősítéséről, a biztonsági együttműködésről, valamint az ukrajnai háborút érintő kérdésekről is egyeztet Lavrovval és Patrusevvel.

Kapcsolódó tartalom

Vang Ji oroszországi látogatását megelőzően a hétvégén Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval is egyeztetéseket folytatott Máltán.


A felek közleményei szerint a tárgyalások konstruktívak voltak és megegyeztek a további, magas szintű találkozók lebonyolításában, valamint a kommunikáció fenntartásában.

Kapcsolódó tartalom

Washington szerint arra utaló jelek is megjelentek a mostani egyeztetésen, hogy

a két szuperhatalom között helyreállhat a megszakadt katonai kommunikáció.

Peking ezzel kapcsolatban nem osztott meg információkat.

Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök kezet fog kétoldalú találkozójukon a brazíliavárosi Itamaraty-palotában 2019. november 13-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Ramil Szitdikov)

Ajánljuk még