Aktuális

Ha vásárolt ebből a termékből a Sparban, ne fogyassza el, vigye vissza!

Lánczi Tamás: A szlovák választáson a magyar párt lehet a mérleg nyelve

Kevesebb mint két hét múlva kiderül: lesz-e magyar párt a szlovákiai parlamentben. Az erre esélyes Szövetség képviselője szerint folyamatosan mozgósítanak, olyan témákkal foglalkoznak a kampányukban, mint a migráció, az infláció és a háború. Lánczi Tamás politológus az M1-en arról beszélt: még a szlovák közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy a magyar párt közel van a bejutási küszöbhöz.

A magyarságot foglalkoztató legfontosabb kérdések kerülnek terítékre a Szövetség kampányrendezvényein – mondta a felvidéki magyar párt képviselőjelöltje az M1-en. Gyimesi György szerint biztató jel, hogy választóik sokkal érdeklődőbbek most, mint a kampány elején.

A politikus hangsúlyozta: céljuk, hogy a választásig visszalévő időben még erőteljesebben tudatosítsák a felvidéki magyarokban, valós esély van arra, hogy pártjuk, a Szövetség bejusson a pozsonyi parlamentbe.

Kapcsolódó tartalom

A szavazat, amit a Szövetségre leadnak, az nem a Gyimesi György szavazata vagy Menyhárt Józsefé, ez a… Ők saját magukra szavaznak, ez az ő szavazatuk, azért mert az ő hangjuk lesz képviselve és az ő érdekük lesz képviselve a parlamentben” – fogalmazott Gyimesi György.

A képviselőjelölt arról beszélt, hogy ha bizalmat kapnak a szavazóktól, akkor mindent megtesznek azért, hogy a szlovákiai magyarok kultúrája, hagyományai megmaradjanak a választások után is. Bízik abban, hogyha a Szövetség parlamenti erő lesz, akkor majd a komoly szerepe lehet a kormányalakításban.

Lánczi Tamás politológus ezzel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott:

Még a szlovák közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy közel van a magyar párt a bejutási küszöbhöz.

Megvannak a Szövetség mögött azok az aktív szavazók, akik hajlandók egy magyar pártra szavazni, most már az ő szándékukat kell ténylegesen voksokra váltani – hangsúlyozta Lánczi Tamás az M1-en. A politológus úgy látja, hogy ha a Szövetség bejut a pozsonyi parlamentbe, akkor valós az esély arra, hogy a kormányalakításból is kivegye a részét.

A magyar párt lehet hát, mondjuk úgy, hogy a mérleg nyelve, és ezért ez, most a politika csúnya nyelvén kifejezve, ez egy komoly zsarolási potenciált jelent, és ezzel szerintem élni kell” – fogalmazott Lánczi Tamás.

Hozzáette: a választásokig hátralévő alig két hét a szavazók mozgósításának az időszaka. Azt mondta: látható, hogy önkormányzati szinten a magyarság nagyon jó pozíciókat tud kivívni, ezt a helyi munkát kell országos szintre emelni, ha ez sikerül, akkor biztosnak mondható a Szövetség bejutása a szlovák parlamentbe.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen: Lánczi Tamás politológus (Fotó: M1)

Ajánljuk még