Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Kijev beperli Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát

| Szerző: hirado.hu
Kijev beperli Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát, amiért a három ország nem hajlandó feloldani az ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmát – jelentette be Ukrajna kereskedelemért felelős képviselője, Tarasz Kacska. Románia ugyanakkor átmeneti jelleggel, de szintén saját hatáskörben egy hónappal meghosszabbítja az ukrán gabonaimport tilalmát.

A három közép-európai ország által bevezetett tilalom célja, hogy megvédjék a gazdáikat és a honi piacot az ukrán gabona beáramlásától, miután Oroszország blokád alá vette a fekete-tengeri ukrán kikötőket.

Pótkocsira ürítik a learatott őszi búzát (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek. Ezért holnap megkezdjük a jogi eljárást” – fogalmazott Kacska vasárnap este, hozzátéve, hogy Kijev megtorlásra készül a gyümölcs- és zöldségexportban is.

Mint azt a hirado.hu is megírta, a három közép-európai ország azután lépett fel az Európai Bizottsággal szemben, hogy múlt pénteken a szervezet úgy döntött, engedélyezi az ukrán gabona értékesítését az EU-ban. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia erre válaszul közölte, hogy saját tilalmat vezet be az ukrán gabonára.

A mi szemünkben Magyarország és Lengyelország ezen intézkedései az Európai Bizottsággal szembeni teljes bizalmatlanságot jelentik

– mondta Ukrajna kereskedelmi vezetője. Kacska úgy vélte, hogy Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nyílt dacolása Brüsszellel nem csupán az EU belső ügye.

Kapcsolódó tartalom

Sok éven át az Európai Bizottság volt az, amely az egész unió kereskedelempolitikai intézménye volt. És mi ezen az alapon dolgoztunk velük. Budapest és Varsó rendszerszintű megközelítése, miszerint figyelmen kívül hagyják az uniós intézmények álláspontját a kereskedelempolitikában, szerintem általában véve problémát jelent majd az EU számára” – tette hozzá Kacska, majd kijelentette, hogy Kijev a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) perli be az országokat, ugyanis állítása szerint az egész világnak látnia kell, hogy az EU tagállamai hogyan viselkednek a kereskedelmi partnerekkel szemben.

Míg Szlovákia egyszerűen meghosszabbította az EU korábbi, négy gabonafajtára érintő tilalmát, addig Lengyelország a hétvégén további tilalmat rendelt el az ukrán lisztre és takarmányra. Tarasz Kacska szerint Magyarország még tovább megy, és további 25 olyan termék importját tiltotta be, amelyekről korábban nem volt szó.

Kapcsolódó tartalom

Ezek az önkényes tiltások nevetségesek. Úgy gondolom, hogy Magyarország itt politikai nyilatkozatot tesz, blokkolni akarja az Ukrajnával folytatott kereskedelmet, és emellett teljesen figyelmen kívül hagyja Brüsszelt” – jelentette ki az ukrán politikus, aki  szerint míg Magyarország további tilalmai leginkább szimbolikusak, tekintettel arra, hogy Ukrajna nem exportál sok marha- vagy sertéshúst az országba, addig a lengyel intézkedések az ukrán export jelentős részét érintik.

Románia ugyanakkor átmeneti jelleggel, de szintén saját hatáskörben egy hónappal meghosszabbítja az ukrán gabonaimport tilalmát. Mindezt a román miniszterelnök jelentette be. Marcel Ciolacu újságíróknak nyilatkozott, és arról számolt be, hogy tárgyalt az ügyben Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel és Denisz Smihal ukrán kormányfővel is. Hozzátette: várja a gabonapiac torzulásának megakadályozását célzó hatékony exportellenőrzési intézkedésekről szóló kijevi cselekvési terv bemutatását, és ennek függvényében dönt a román gazdálkodók védelmét szolgáló hosszú távú intézkedésekről.

Az ügy előzménye, hogy a romániai gazdák érdekvédelmi szövetségei múlt hét kedden nyílt levélben követelték az ország vezetőitől és Brüsszeltől az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítását, kilátásba helyezve, hogy ellenkező esetben munkagépeikkel eltorlaszolják az ország határátkelőit és a konstancai kikötőt. A gazdaszervezetek szerint a romániai gazdák 45 százaléka fizetésképtelenné vált, mivel annyira lecsökkent a gabonafélék és olajos növények felvásárlási ára, hogy nem tudja a korábbi vetéssel kapcsolatos adósságait törleszteni – adta hírül a Magyar Nemzet.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még