Időjárás

Jól indul a hét: napos, száraz időre számíthatunk

Nem csillapodnak a harcok Ukrajnában – az ukránok azt állítják, hogy egy újabb települést foglaltak vissza, az oroszok ezt tagadják

| Szerző: hirado.hu
Egy újabb települést sikerült visszafoglalni az ukrán csapatoknak Donyeck megyében – állítja az ukrán hadvezetés. Az orosz védelmi minisztérium beszámolt a támadásról, de állításuk szerint visszaverték az ukránokat.

Fegyferropogás közepette törnek előre a harmadik ukrán rohamdandár katonái a Donyeck megyei fronton. A szombaton közétett felvétel állítólag Avdiivka városa közelében készült.

Az ukrán hadvezetés azt állítja: a hétvégén sikerült visszafoglalniuk a Bahmuttól húsz percnyi autóútra található települést. Az oroszok szerint viszont az ukrán támadás sikertelen volt.

Az egykor háromezer lakosú kisváros a háború során már többször gazdát cserélt. A képsorokon jól látszik, hogy itt már csak a romokért folyik a küzdelem.

Kapcsolódó tartalom

A fronton zajló események pontos követése szinte lehetetlen. Az ukrán vezetés a három hónapja tartó ellentámadás minden apró sikeréről beszámol, az elvesztett területekről viszont jellemzően sem az ukrán sem az orosz oldalon nem adnak hírt.

A Mokri Jali folyó mentén előrenyomuló ukránok az oroszok által hátrahagyott sérülteket és holttesteket gyűjtik össze, hogy aztán egy későbbi fogolycsere keretében élő és halott bajtársaikra cseréljék őket. A fronton uralkodó káoszra mutat rá egy ukrán katonával készült riport.

A Blahodatnéból Urozsajnéba vezető szakaszt csak a halál útjának hívjuk. Az ellenség az egészet telepakolta aknákkal. Mindenhol elesett katonákat látni – mondta a férfi.

Továbbra is minden jel arra mutat, hogy a harcok még sokáig el fognak húzódni.

Az ukrán hadsereg a héten a háború kitörése óta először indított légitámadást a Krím-félsziget ellen.

Az ukrán digitális átalakulásért felelős miniszter szerint további ukrán támadások várhatók.

Kapcsolódó tartalom

Idén több, mint százszor annyi harci drónt gyártottunk, mint tavaly és az év végéig tovább növeljük a gyártókapacitást – mondta Mihajlo Fedorov, ukrán digitális átalakulásért felelős miniszter.

Kim Dzsongun észak-koreai elnök – aki a héten Oroszországba látogatott – Vlagyivosztokban állítólag felderítő és kamikaze drónokat is kapott ajándékba. A nyugati vezetők közben attól tartanak, hogy Észak-Korea fegyverekkel támogathatja Oroszországot. Az ENSZ főtitkára szerint sem Oroszország, sem Ukrajna nem áll készen a békére.

A legfontosabb feladat a béke elérése. Bár minden feltétel adott, hogy a békéről tárgyaljunk, de én úgy látom, hogy a háborúban résztvevők még nem állnak készen erre. Megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy Ukrajnában béke legyen, de ez csak akkor valósulhat meg, ha az ENSZ alapokmányában foglaltakat és a nemzetközi jogot is tiszteletben tartják

– mondta Antonio Gutteres.

Az ENSZ Közgyűlés jövő héten kezdődő általános vitájának egyik fő témája is az ukrajnai háború befejezésének lehetősége lesz.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Ukrán katonák egy Gvozgyika önjáró tarackkal lőnek a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban. (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

Ajánljuk még