Aktuális

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai: negyvenhárman különösen örülhetnek a szerencséjüknek

Ezért okozott óriási felháborodást Brüsszel döntése

Azonnal lépett Magyarország, miután kiderült, hogy Brüsszel az európai gazdák érdekei helyett az ukránok oldalára áll. Az Európai Bizottság ugyanis nem hosszabbítja meg az ukrán gabona behozatali tilalmát. A döntés óriási felháborodást keltett az érintett öt tagállamban, ha ugyanis az olcsó és sokszor silány minőségű ukrán gabona elárasztaná a piacot, a hazai minőségi termékek eladhatatlanná válnának. A magyar kormány ezért az ukrán gabona mellett további öt termék behozatalát is megtiltja.

„Nem hosszabbítjuk meg a tilalmat, mert ez egy kivételes védelmi intézkedés volt. Ez nem egy olyan dolog, aminek a végtelenségig érvényben kellene maradnia” – közölte Valdis Dombrovskis, az uniós kereskedelmi biztos pénteken Brüsszelben.

Úgy fogalmazott szerinte megszűntek azok a körülmények, amelyek az ukrán termények behozatali tilalmát indokolták.

Kapcsolódó tartalom

Kijev beleegyezett abba, hogy hatékony intézkedéseket vezet be az EU-ba irányuló gabona- és egyéb élelmiszerexport ellenőrzésére. Ezek között olyan szabályok is lesznek, amelyek visszafogják a gabonakínálat megugrását. Ukrajnának legkésőbb hétfőig cselekvési tervet kell benyújtania az Európai Bizottságnak.

Csakhogy az öt érintett tagállam – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Románia és Bulgária- közül többen másként látják az ügyet, mint a brüsszeli bürokraták.

Ahogy várható volt, az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság döntése óriási hullámokat vetett.

Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán azonnal jelezte, Magyarország nemzeti hatáskörben meghosszabbítja az ukrán gabona behozatali tilalmát. Közölte, a magyar gazdák védelme érdekében szombattól bővítik is az érintett termékek körét. Vagyis tilos lesz behozni a gabonaféléket, repce- és napraforgómagot, lisztet, étolajat, mézet, tojást és több húsfélét is Ukrajnából.

Kapcsolódó tartalom

„A magyar kormány megvédi a magyar gazdákat és a végsőkig képviseli az érdekeiket” – ezt már az M1 kérdésére mondta az agrárminiszter szombaton.

Nagy István kiemelte: felháborító az egész eljárás, ahogy Brüsszel a kérdést kezelte és tisztán látszik, hogy az unió vezetésének sokkal fontosabbak az ukránok, mint a tagállamok termelőinek érdekei.

Szó nincsen itt bármilyen szakmai döntésről. Arról szól, hogy a nemzetközi multinacionális tőke, hogy vetett szemet az európai piacra. Hogy szorítják ki innen a hagyományos európai termelőket, és hogy tevődik át a mezőgazdaságnak a súlypontja Ukrajnára. Kristálytisztán látszik most már: nem számít az európai gazda csak a nemzetközi tőke piacszerző hatalma és hataloméhsége” – mondta Nagy István.

A magyar állásponthoz csatlakozott Lengyelország is. Mateusz Morawiecki ismét egyértelművé tette, Brüsszel beleegyezése nélkül is meghosszabbítják az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát. A lengyel miniszterelnök úgy fogalmazott: Nem hallgatunk Berlinre, nem hallgatunk Ursula von der Leyenre, a lengyel gazdák érdekeit védjük.

Szlovákia is követi a magyar és lengyel példát – jelentette be Ódor Lajos megbízott miniszterelnök. Közölte: Szlovákia egyoldalúan meghosszabbította az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmat az év végéig.

Kapcsolódó tartalom

A román kormány pedig sajnálattal vette tudomásul, hogy figyelmen kívül hagyták az érintett országok igényét és nem született megállapodás az ukrajnai gabonaimport korlátozásának meghosszabbítására. Bukarest egyelőre kivár és a hétfőre ígért ukrán cselekvési terv bemutatása után dönt a román gazdák védelmét szolgáló intézkedésekről.

Voldoimir Zelenszkij az EU-s tagállamok lépésére úgy reagált: ha a szomszédos országok megsértik az uniós jogot, arra Ukrajna válaszolni fog. Kijev ismét kilátásba helyezte, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez fordul kártérítésért. Szakértők szerint ez pedig azt jelenti, hogy Ukrajna azokat az országokat perelné be, akik a háború kitörése óta segítik.

Kiemelt kép: illusztráció

Ajánljuk még