Aktuális

Összeütközött egy oktató és egy utasszállító repülőgép, többen meghaltak

Amerikai szenátorok rakétarendszereket követelnek Ukrajnának

| Szerző: hirado.hu
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a jövő héten az Egyesült Államokba utazik és tárgyalásokat folytat Joe Biden amerikai elnökkel. A megbeszéléseken minden bizonnyal szóba kerül majd az ukránok által régóta kért ATACMS rakéták ügye is.

Négy vezető republikánus szenátor szombaton levelet küldött Biden elnöknek, amelyben arra kérik, hogy azonnal biztosítsa azokat a rakétákat, amelyekre Ukrajnának szüksége van az Oroszország elleni háború megnyeréséhez – írja a Bloomberg. A levélírók egyebek mellett azzal érvelnek, hogy az amerikai készleteknek csak egy kis részére lenne szükség, ugyanakkor az ukránokat felbecsülhetetlenül nagy előnyökhöz juttatná.

Tom Cotton arkansasi szenátor az X-en (a korábbi Twitteren) osztotta meg a levelet, melyhez azt írta, hogy a fegyverek el nem küldése csak „meghosszabbítaná a háborút és emberéleteket követelne”.

Cottonhoz csatlakozott Roger Wicker, Susan Collins, valamint Lindsey Graham szenátor is. „Sürgetjük Önt, hogy haladéktalanul küldje el Ukrajnának az MGM-140 hadsereg taktikai rakétarendszereit (ATACMS)” – írták, megjegyezve.

Ukrajna ATACMS rendszerekkel való felszerelése a szenátorok meglátása szerint betölthetné az ukrán hadsereg nagy hatótávolságú tüzérségi képességében tátongó űrt.

Ezzel együtt a szenátus fegyveres szolgálatokkal foglalkozó bizottsága egyhangúlag jóváhagyta a 2024-es nemzetvédelmi felhatalmazási törvény módosítását, és felkérte a védelmi minisztériumot, hogy fontolja meg a nagy hatótávolságú rakétarendszerek Kijevnek való átadását.

Kapcsolódó tartalom

A közelmúltban bizalmas információkra hivatkozva több médium is utalt arra, hogy Ukrajna nemsokára megkaphatja a hőn áhított ATACMS rendszereket. Az ABC News a múlt héten arról számolt be, hogy két amerikai tisztviselő jelezte, Washington hamarosan jóváhagyhatja a nagy hatótávolságú eszközök átadását, bár a tervek a hivatalos bejelentésig még változhatnak, ráadásul hónapokba telhet, mire a rakéták megérkezne Ukrajnába.

Az ABC-nek nyilatkozó szakértő szerint

az eszközök segíthetik az ukrán erőket abban, hogy csapásokat hajtsanak végre a Krím félszigeten.

Főhadiszállásokat, logisztikai központokat – különösen a lőszerlétesítményeket –, valamint a légi bázisokat vennék célba velük a Krímben”– fejtette ki.

Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke egy, a Telegramon megjelent videóban azt mondta, hogy folynak a tárgyalások az ATACMS-rendszerekről, de részleteket nem közölt.

Eddig Nagy-Britannia és Franciaország közös fejlesztésű Storm Shadow típusú föld-levegő rakétákat, továbbá SCALP-cirkálórakétákat szállított Ukrajnának. A német védelmi miniszter a napokban jelezte,

Berlin nem feltétlenül szállít saját gyártású Taurus cirkálórakétákat Kijevnek csak azért, mert az Egyesült Államok esetleg úgy dönt, hogy ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakétákat küld Ukrajnába.

„Ebben a háborúban nincs automatizmus” – fogalmazott Boris Pistorius.

Kapcsolódó tartalom

Az Egyesült Államok már mintegy 43 milliárd dollárnyi (15 ezer milliárd forintnyi) támogatást nyújtott Ukrajnának azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta az országot.

Kiemelt kép: A dél-koreai védelmi minisztérium által kiadott képen a hadsereg taktikai rakétarendszerét (ATACMS) lövik ki az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlata során, egy meg nem nevezett helyszínen. (Fotó: Dél-koreai Honvédelmi Minisztérium/Getty Images)

Ajánljuk még