Fontos

Agrárminiszter: Fenn kell tartani az ukrán gabonabehozatal tilalmát a piaci zavarok kezelése érdekében

Magyarország lépett, amikor Brüsszel az európai gazdák érdekei helyett az ukránok oldalára állt

| Szerző: hirado.hu
Nemzeti hatáskörben azonnal lépett Magyarország, miután kiderült, hogy az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg az ukrán gabona behozatali tilalmát a szeptember 15-i határidő lejárta után. A döntés óriási felháborodást keltett az érintett öt tagállamban, ha ugyanis az olcsó és sokszor silány minőségű ukrán gabona elárasztaná a piacot, a hazai minőségi termékek eladhatatlanná válnának. A magyar kormány ezért – a lengyelekkel és a szlovákokkal egyetértésben – az ukrán gabona mellett további öt termék behozatalát is megtiltja.

Nem hosszabbítjuk meg a tilalmat, mert ez egy kivételes védelmi intézkedés volt. Ez nem egy olyan dolog, aminek a végtelenségig érvényben kellene maradnia” – közölte az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke pénteken Brüsszelben. Valdis Dombrovskis úgy fogalmazott szerinte megszűntek azok a körülmények, amelyek az ukrán termények behozatali tilalmát indokolták.

Tehát ami az ukrán gabonára és élelmiszerekre vonatkozó tilalmat illeti az öt tagállamban, jelenleg nem látunk piaci torzulást, ezért indokolatlan a tiltás fenntartása

– fogalmazott az uniós kereskedelmi biztos.

Cserébe Kijev beleegyezett abba, hogy hatékony intézkedéseket vezet be az EU-ba irányuló gabona- és egyéb élelmiszerexport ellenőrzésére. Ezek között olyan szabályok is lesznek, amelyek visszafogják a gabonakínálat megugrását. Ukrajnának legkésőbb hétfőig cselekvési tervet kell benyújtania az Európai Bizottságnak.

Kapcsolódó tartalom

Csakhogy az öt érintett tagállam – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Románia és Bulgária – közül többen másként látják az ügyet, mint a brüsszeli bürokraták. Ahogy várható volt, az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság döntése óriási hullámokat vetett.

Az agrárminiszter közösségi oldalán azonnal jelezte, Magyarország nemzeti hatáskörben meghosszabbítja az ukrán gabona behozatali tilalmát. Nagy István közölte, a magyar gazdák védelme érdekében szombattól bővítik is az érintett termékek körét. Vagyis tilos lesz behozni a gabonaféléket, repce- és napraforgómagot, lisztet, étolajat, mézet, tojást és több húsfélét is Ukrajnából.

A magyar kormány megvédi a magyar gazdákat és a végsőkig képviseli az érdekeiket – mondta az agrárminiszter az M1 kérdésére szombaton.

Nagy István kiemelte: felháborító az egész eljárás, ahogy Brüsszel a kérdést kezelte és tisztán látszik, hogy az unió vezetésének sokkal fontosabbak az ukránok, mint a tagállamok termelőinek érdekei.

Szó nincsen itt bármilyen szakmai döntésről. Arról van szó, hogy a nemzetközi multinacionális tőke szemet vetett az európai piacra. Hogy kiszorítják innen a hagyományos európai termelőket és hogy áttevődik Ukrajnára a mezőgazdaság a súlypontja. Kristálytisztán látszik: nem számít az európai gazda, csak a nemzetközi tőke piacszerző hatalma” – fejtette ki a tárcavezető.

Kapcsolódó tartalom

A magyar állásponthoz csatlakozott Lengyelország is.

Mateusz Morawiecki ismét egyértelművé tette, Brüsszel beleegyezése nélkül is meghosszabbítják az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát.

A lengyel miniszterelnök úgy fogalmazott: „Nem hallgatunk Berlinre, nem hallgatunk Ursula von der Leyenre; a lengyel gazdák érdekeit védjük.

Szlovákia is követi a magyar és lengyel példát – jelentette be a megbízott miniszterelnök. Ódor Lajos közölte, Szlovákia egyoldalúan meghosszabbította az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmat az év végéig.

A román kormány pedig sajnálattal vette tudomásul, hogy figyelmen kívül hagyták az érintett országok igényét és nem született megállapodás az ukrajnai gabonaimport korlátozásának meghosszabbítására. Bukarest egyelőre kivár és a hétfőre ígért ukrán cselekvési terv bemutatása után dönt a román gazdák védelmét szolgáló intézkedésekről.

Voldoimir Zelenszkij az EU-s tagállamok lépésére úgy reagált: ha a szomszédos országok megsértik az uniós jogot, arra Ukrajna válaszolni fog. Kijev ismét kilátásba helyezte, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul kártérítésért. Szakértők szerint ez azt jelentené, hogy Ukrajna azokat az országokat perelné be, amelyek a háború kitörése óta segítik.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Bugány János)

Ajánljuk még