Aktuális

Tizenhét tüzérségi lőszer került elő egy társasház kertjéből

Folyamatosan érkeznek a migránsok Lampedusára

Továbbra is érkeznek Lampedusa szigetére az illegális bevándorlókat szállító hajók és csónakok.

Szombaton eddig három hajó érkezett a szigetre 121 személlyel a fedélzetén. Pénteken 527-en szálltak partra 15 hajóról. A héten összesen több mint 10 ezren érkeztek a 6300 lakosú Lampedusa szigetére. Csak kedden és szerdán mintegy 7 ezren érkeztek csónakokkal Észak-Afrikából Filippo Mannino polgármester tájékoztatása alapján. Szombaton 400 személyt szállítanak át Szicíliába.

Idén eddig csaknem 126 ezer migráns érte el az olasz partokat, majdnem kétszer annyi, mint 2022 azonos időszakában.

Kapcsolódó tartalom

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az Európai Unió támogatását kérte a migránsok átkelésének megakadályozására. Ha szükséges, be kell vetni a haditengerészetet, hogy megakadályozzák a migránsok hajóinak indulását – mondta egy péntek este az internetre feltett videóüzenetben.

Kapcsolódó tartalom

Az olasz miniszterelnök kemény fellépést helyezett kilátásba az illegálisan érkezőkkel szemben, különösen Lampedusa szigetén. Felkérte Charles Michel európai tanácsi elnököt, hogy az októberi EU-csúcson tűzzék napirendre a bevándorlás kérdését.

Kapcsolódó tartalom

A miniszterelnök sürgősségi intézkedéseket jelentett be, amelyekről kabinetje jövő hétfőn dönt. Az intézkedéscsomag keretében a hadsereg nagyobb befogadóközpontokat állít fel és meghosszabbítja az érkezők fogva tartásának idejét. Meloni videóüzenetében látogatásra hívta meg Ursula von der Leyen uniós bizottsági elnököt Lampedusára, „hogy személyesen győződhessen meg a helyzet súlyosságáról”.

Ajánljuk még