Aktuális

Orbán Viktor az Egyesült Államokba látogat, Donald Trump is fogadja

Tízezer fölött a líbiai áradások halálos áldozatainak száma

Több mint 11 ezren biztosan meghaltak, több mint tízezer ember sorsáról pedig semmit nem tudni a Líbia keleti részén fekvő Dernában, amelyet hétfőn árasztott el a víz, miután két gát is átszakadt a heves esőzések miatt – közölték szerdán a helyi hatóságok.

A Földközi-tenger partján fekvő várost kiürítik, és csak a mentőegységek léphetnek be Dernába, hogy áldozatok és túlélők után kutassanak – közölte Szalám el-Fergáni, a helyi mentőszolgálat főigazgatója.

A politikailag kettészakadt ország keleti részén tevékenykedő, nemzetközileg el nem ismert kormány egészségügyi minisztere, Otmán Abdul-Dzsalíl arról számolt be, hogy a halottakat tömegsírokba temetik Derna peremén és a környező településeken.

Kapcsolódó tartalom

A líbiai vörösfélhold tájékoztatása szerint a halálos áldozatok száma 11 300, 10 100 ember pedig eltűnt. A Daniel mediterrán vihar további mintegy 170 embert is megölt Líbia más részein.

Martin Griffiths, az ENSZ vészhelyzeti és humanitárius ügyekért felelős vezetője genfi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a világszervezetnek nehézséget okoz összehangolni a segítségnyújtást az ország nemzetközileg elismert kormányával és a Líbia keleti részét uraló hatóságokkal, s hozzátette, hogy a szükségletek, a halottak száma sem ismert.

A Líbia keleti részét sújtó humanitárius katasztrófa pontos léptékét továbbra sem ismerjük – hangsúlyozta a brit diplomata.

Ajánljuk még