Aktuális

Itt visszahallgathatja Orbán Viktor rádióinterjúját

Székelyföldi miniévadra és operanapokra készül a Kolozsvári Magyar Opera

Székelyföldi miniévadra és kolozsvári operanapokra készül az új évadban a Kolozsvári Magyar Opera – közölte Szép Gyula igazgató az intézmény pénteki sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett arra, hogy a Budapesti Operaház mellett a kolozsvári a második magyar opera a világon. Romániai intézményként az teszi egyedivé, hogy műsorainak nagy részét nem az állam nyelvén játssza.

Hozzátette, hogy

állami operaházként a 75. évadot kezdték, jelentős szakmai sikerrel, hiszen az intézmény fennállása óta először részt vett Közép-Európa egyik legrangosabb klasszikus zenei fesztiválján, a bukaresti George Enescu Fesztiválon.

A zenekar szeptember 11-én Claude Debussy Pelléas és Mélisande-ját adta elő Lawrence Foster amerikai karmester vezényletével, világhírű szólisták közreműködésével.

Szép Gyula szerint egyedüli erdélyi magyar operaként nagy hangsúlyt fektetnek a kiszállásokra, szeptember 28. és október 1. között harmadik alkalommal tartanak székelyföldi miniévadot Csíkszeredában. A János Vitéz, a Hunyadi László és a Cirkuszhercegnő című előadások mellett a magyar rockslágereket zenekari kísérettel bemutató Magyar Rock Szimfonik lesz műsoron.

Az opera egyesülete, a Kolozsvári Operabarátok Köre szervezésében október 5. és 15. között tartják a 3. Operanapokat, melynek célja zeneértő közönséget nevelni – mondta Tóthfalusi Hajnal kommunikációs vezető. A rendezvényen kiállítással, könyvbemutatóval, gyerekfoglalkozásokkal, családi nappal várják a közönséget.

Az október 12-i Operagálán 35 évnél fiatalabb énekművészek lépnek fel, és az intézmény szakmai díjait is átadják, ezeket az énekesek mellett a balettkarra, kórusra, zenekarra és műszaki osztályra is kiterjesztették.

Az új évad első premierje a My Fair Lady lesz Béres László rendezésében, Jankó Zsolt zenei irányításával. A nagyszabású Aidát is újra műsorra tűzik más szereposztásban, és Palló Imre amerikai karmester vezényletével a Szerelmi bájital, szilveszterkor pedig a Bohémélet szerepel a műsoron.

Kosztin Áron igazgatóhelyettes közölte, hogy a magyar kormány által támogatott operastúdió tavalyi átvétele után idén a humán erőforrásba is fektetnek: egy hétig az operaoktatás világhírű mestere, az amerikai Sherman Lowe foglalkozik a kolozsvári énekművészekkel.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még